Spf/seniorerna Avesta på Hemlig Resa
Landet runt | SPF Dalarna

Spf/seniorerna Avesta på Hemlig Resa

SPF Dalarna
Publicerad 2018-06-04

I strålande sol åkte 47 förväntansfulla pensionärer iväg mot okänt mål. I bussen cirkulerade gissningar om dagens mål. Några hade sina aningar om målet. Lite klurigheter att fundera på under vägen delades ut av resekommittén. Tre vinnare med alla rätt prisbelönades när vi kom fram.

Dagens första stopp var Gamla Uppsala där den första kaffetåren serverades med goda smörgåsar och mazarin. Här fanns tid att ströva runt till kyrka, museum och Gamla Uppsala Högar. Skugga och vattenflaska var inte att förakta denna dag. Många historier om vilka som ligger nedgrävda där finns men ingen vet säkert. Andra myter om offer av djur och människor till Oden, Tor och de andra asagudarna har cirkulerat i många hundra år. Man har funnit exklusiva gravgåvor vid utgrävningar här.

Därefter anslöt dagens guide, Ingrid Person, som visade sig vara en pärla att sprida trivsel och kunskap om Uppsala. Inget verkade ha gått henne förbi om vad som hänt i forntid och nutid. Vi fick en fin berättelse om månget som hänt genom tiderna. En busstur med berättande om vad vi såg gick runt i Uppsala centrum som nu har förflyttats till järnvägsstation och resecentrum  ifrån Stora Torget. Här har uppförts många spännande byggnader med ny arkitektur. Det finns lutande fasader i plåt och udda takkonstruktioner samt olika vinklade och rundade husmodeller i olika färgställningar. Utsikt från Slottet mot Botaniska trädgården, runt Domkyrkokvarteren och gamla och nya universitetet samt Pelle Svanslös gränder och allt med intressanta vinklingar från vår guide.

Nästa stopp blev vid den Botaniska Trädgården där Lena (Ingrids guidekompis) anslöt. Vi gjorde en kort vandring och såg de olika växterna. Med våra guider blev vi alla inspirerade att åka tillbaka när blomningen har kommit igång ännu mer.

Domtrappkällaren som är en av Uppsalas mest anrika restauranger var bokad för en utsökt lunch som smakade mycket bra efter allt vi sett och hört. Vackert upplagda Wallenbergare serverades.  Svalkan inne i valven var perfekt denna dag.

Eftermiddagen blev det besök i Uppsala Domkyrka och i Gustavianum (universitetsmuséet). Som alla förstår insöp vi både miljö och berättelser från dessa unika byggnader och allt som inryms där.

Avslutning med kaffe på Slottscaféet rundade av dagen och en nöjd och trött grupp åkte hemåt med Ann-Sofie vår eminenta busschaufför som galant klarade alla trånga passager i Uppsala.

 

SPF Dalarna
Publicerad 2018-06-04
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas