SPF Seniorerna Bjurholm gjorde resa längs Formstråket
Landet runt | SPF Västerbotten
Erica Sjöström berättar om Levar Hotells tillkomst och historia. Foto: Aina Nygren

SPF Seniorerna Bjurholm gjorde resa längs Formstråket

SPF Västerbotten
Publicerad 2018-11-26

En gråmulen morgon äntrade 50 förväntansfulla seniorer bussen i Bjurholm. Första stopp gjordes för lunch på Levar Hotell. En av delägarna Erica Sjöström hälsade välkommen och berättade bl a att byggherren kopierade kungliga slottet men rejält förminskat när byggnaden uppfördes 1635 som gästgiveri. Celebra personer, bl a Karl XI, Carl von Linné och Oscar II har övernattat där. Nuvarande byggnad uppfördes 1827 av Jonas Arctaedius.

Efter lunchen inleddes resan längs delar av Formstråket med besök på Humlebäck Keramik & Möbelsnickeri Långed där Cecilia Forsberg, keramiker och John Boge, med finsnickerier berättade om sin teknik och visade de fulländade alstren. Sällskapet fortsatte till Pjöller och togs emot av ägaren Ingela Berggren som säger sig ha blivit fullständigt fast i tenn- och luffarslöjd. Att döma av de välgjorda hantverken har konstnären valt rätt bana. Vid det laget var sällskapet kaffesugna och färden gick vidare till Öre gårdsbageri där mycket riktigt Sara Werner ordnat med kaffe och hembakta saffransbullar av surdeg fyllda med pumpafrön.  När deltagarna lämnade gårdsbageriet bar allihopa en papperskassa eller två med inhandlade surdegsbröd.

Nu gick resan till Den gamla butiken i Örsbäck där Thord och Chatarina W Jonsson tog emot med välkomnande ljuslyktor vid entrén. Både gammalt och nytt finns att beskåda och inhandla där. Nästa stopp på resan var hos bildkonstnär Maria Lundström, Krången med designade och egentillverkade textila alster. Som avslutning på resan men utanför Formstråket besöktes Byahuset i Nyåker. Där serverades korv och kaffe +gobit innan besöket på gamla tingshuset där Elsie Fredlander visade och berättade.

Aina Nygren

 

SPF Västerbotten
Publicerad 2018-11-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas