SPF Seniorerna Falun åter på resande fot
Landet runt | SPF Dalarna

SPF Seniorerna Falun åter på resande fot

SPF Dalarna
Publicerad 2016-10-31

Denna gång gick resan till Lissabon och Alentejo som är en av fem regioner i Portugal.

Buss från Falun och direktflyg från Arlanda till Lissabon där vi mötte vår guide Isabel som tog oss till vårt hotell där en gemensam middag väntade. Dagen därpå fick vi lära känna Lissabon genom en guidad rundtur där Isabel berättade om Lissabons rika historia. Vi besökte bl a Mosterio dos Jeronimos som är ett kloster och världsarv i Belém, en av de äldsta stadsdelarna. Nu var det dags för kaffe i ett av de äldsta konditorierna i Lissabon. Till kaffet serverades deras bakelse Pasteis de Belem. Dagens sightseeing avslutades med lunch, en cataplana, dvs en fiskgryta. Eftermiddagen fri för egna strövtåg. På kvällen en 3-rätters-middag i Gamla Stan med fado och folklore från hela landet. Fadon blev Unesco-förklarad under 2011 som en unik musikstil.

Efter en natts välbehövlig sömn var det dags för en heldag i Alentejo. Landskapet kännetecknas av milsvidda slättmarker men också av grönskande stora korkeks- och olivlundar. Vårt första stopp blir i den kända vin/ost-orten Azeitâo, där vi besöker en kakelatelje och får en lektion i konsten att framställa kakelplattor hantverksmässigt.

Vårt nästa stopp blir på den privata vingården Monte da Ravasqueira där vi naturligtvis får smaka gårdens röda, vita och roséviner. Men vingården handlar inte enbart om viner utan är också ett museum för hästälskare. Underbara hästvagnar från hela världen visas här och de är renoverade till nyskick. Efter alla intryck är det dags för en hemlagad lunch med gårdens viner.

Efter lunchen går färden vidare till Evora, Unescos världsarvsstad där vi möter vår engelsktalande guide som tar oss på en rundtur till fots i staden. Vi besöker bl a Katedralen som är en av de äldsta i Portugal med bl a sina vackra arbeten av marmor. Vi besöker även Sâo Francisco-kyrkan med sitt makabra ben-kapell. Vi lämnar Evora för att hinna med ett besök hos ett familjeföretag som tillverkar korkprodukter. Det första man tänker på är kanske korkar till flaskor. Portugal är det största kork-producerande landet. Den bästa korken går till Frankrike och alla Champagne-hus men eftersom andra material börjar ersätta korken i vinflaskorna gör man nu så mycket mer t ex väskor, paraplyer, kläder mm. Åter i Lissabon är det dags för middag på en närliggande restaurang.

Nu är det dags för en fridag. Dock guidar Isabel i Gamla stan för de som önskar detta. Dagen bjuder på sol och värme. Skönt att bara sitta på en trottoarservering och studera folklivet. Det finns mycket att titta på i denna fantastiska stad. På kvällen väntar en gemensam middag på hotellet.

Återigen en heldagstur, denna gång till den magnifika av Unesco Världsarvsklassade staden Sintra. Här kan vi antingen besöka det kungliga sommarslottet eller promenera i den lilla gamla staden under de små arkaderna innan det är dags för vinprovning i ett av de äldsta vinhusen i Portugal. Vi får en unik vinprovning eftersom Colares-viner är gjorda på gamla vinstockar som aldrig drabbats av vinlusen.

Nu fortsätter resan genom de dramatiska Sintrabergen och vidare till Cabo da Roca som är Europas västligaste punkt. Vi åker nerför bergen till stranden Guincho för dagens lunch. En fantastisk skaldjursgryta ”Arroz de Marisco”. Efter lunchen var det några som vågade sig på att doppa tårna i Atlanten. Det var dock inte badvänligt med tanke på de höga vågorna. Vi fortsätter kustvägen till badorterna Cascais och Estoril som är Portugals egen Riviera. I kväll är kvällen fri. Några gick ut på lokala restauranger för att få något till livs medan andra nöjde sig med barmenyn på hotellet.

Ytterligare en heldagstur väntar, vi åker norrut och vårt första stopp blir i den pittoreska medeltidstaden Obidos. Obidos domineras inte bara av kultur utan staden omges av en otrolig blomsterprakt med bl a sina färggranna bouganvilla. Runt Obidos omgivningar finns många vingårdar med viner av hög kvalitet men den mest kända drycken är Körsbärslikör, en dryck som vi serverades i en liten chokladkopp.

Vi lämnar Obidos och reser vidare till Alcobaca där vi intog vår lunch, ortens specialitet ”Frango na Pucara”, majskyckling tillagad i lergryta – ett arv från romartiden. Efter lunchen besöker vi Santa Maria-klostret som byggdes av cistercienserna, samma munkar som uppförde klostret i Alvastra. Klosterkyrkan är hela 106 meter lång och därmed Portugals största. Klostret står nu på Unescos världsarvslista.

Efter Alcobaca besöker vi fiskeorten Nazare som ligger vid en lång halvmåneformad sandstrand. Här kan man fortfarande se fiskefruar som bär sin traditionella folkdräkt. Här intar vi eftermiddagskaffet med något gott till.

På väg tillbaka till Lissabon stannar vi i staden Arruda dos Vinhos för att äta vår avslutnings-middag. Åter på hotellet är det dags att packa. En tidig morgon väntar för transport ut till flygplatsen.

Efter en vecka med många intryck av allt vi sett och hört, allt vi ätit och druckit, landar vi igen på Arlanda och där skiljs vi från våra nya vänner från Stockholm. Vår buss väntar för att ta oss vidare hem till Dalarna. En fantastisk vecka att minnas nu när höstmörkret faller.

Klicka här för att se fler bilder.

Ingalill Bergvall

SPF Dalarna
Publicerad 2016-10-31
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas