SPF Seniorerna Faluns skogsvandring i Bjursås
Landet runt | SPF Dalarna

SPF Seniorerna Faluns skogsvandring i Bjursås

SPF Dalarna
Publicerad 2022-05-16

Vandringen som Silja och Olle ledde den 5 maj för de 24 deltagarna startade i strålande sol vid Hembygdsgårdens parkering. Det blev en tuff start med många höjdmeter upp till elljusspårets startplats som ligger på 395 m ö h. Men så vackert det var med alla tusentals vitsippor i hagarna och lön för mödan fick deltagarna av den fantastiska utsikten över byn och Rogsjön när man var uppe. Från Rogsjön fick Falun tidigare sitt dricksvatten.

Elljusspåret, 3,2 km, är en trevlig småkuperad led att gå eller att åka skidor vintertid. Efter ca två km går spåret förbi toppen på slalombacken där det fortfarande finns gott om snö kvar. Backen har 21 nerfarter och längsta pisten är 1300 m. Strax därefter kom vi fram till Hambergsstugan, som numera ägs av Bjursås IK. Där blev det lite vila för benen och något stärkande för magen om man packat ned något i ryggsäcken på morgonen. Innan vi kom fram till stugan fick vi också ta del av Bjursås djurliv i form av en snok, en nässelfjäril och en mygga. Björnarna som finns här höll sig dock undan.

Med nyvunna krafter gick resten av turen som en dans. Några övningar blev det dock inte vid den utegymplats som finns vid elljusspårets slut. Kanske har vandringen inspirerat någon att vid ett annat tillfälle även testa en av länets trevligaste vandringar, Vildmarksleden på 35 km, som startar vid elljusspårets start. Högsta punkten där, Ärtknubben, ligger på 445 m ö h.

Bengt Östberg

SPF Dalarna
Publicerad 2022-05-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas