SPF Seniorerna Kiladalen har varit till Hangö i Finland 19-22 augusti.
Landet runt | SPF Södermanland

SPF Seniorerna Kiladalen har varit till Hangö i Finland 19-22 augusti.

SPF Södermanland
Publicerad 2019-08-28

Vår förening gjorde en 4-dagarsresa till Finska Hangö 19-22 augusti. Bussen hämtade upp oss som vanligt vid garaget, för att åka till Stockholm och stiga ombord på fartyget Gabriella. Efter det att vi hittat våra hytter var det dags för mat i buffé  restaurangen. Många passade sedan på att besöka Club Bar när det bjöds på bra dansmusik och uppträdande av en trollkonstnär. Efter en natt sömn och frukost var vi i Helsingfors där vår guide Leena möte oss.

Vi åkte en liten tur i Helsingfors innan vi började åka mot Fiskars. På vägen berättade Leena en del om Finland och talade även om att vi passerade deras stora rallystjärna Markus Grönholms gård. Väl framme vid Fiskars började vi med att äta lunch i. De som ville kunde gå och besöka butikerna som finns o området. Åter i bussen för att åka söderut mot Hangö, för att på vägen stanna till vid Lappvik och Hangö Frontmuseet.

Vid vinterkrigets slut i mars 1940 tvingades Finland arrendera ut Hangö udd till Sovjetunionen. I juni 1941 förvandlas området till en strids front. I försvaret deltog vid sidan av finländarna många utländska frivilliga, huvudsakligen från Sverige. Längs med ”Krigsstigen” vandrade vi i soldaternas fotspår i autentisk miljö.

Då var det dags att åka till Hangö och inkvartera oss på vårt Hotell Regatta. Vi började kvällen med att Leena hämtade oss vid hotellet för att gå till Hangö Stadshus där Leena bjöd på en pianokonsert. Kvällen avslutades på Restaurang Origa i hamnen med middag.

Sovmorgon nästa dag för den som ville eller gå en promenad i den vackra omgivningen. Conny körde fram bussen i tid för att lasta våra väskor i bussen. För klockan 11 kom Leena för att göra en bussguidning i Hangö. Vi fick besöka Västra hamnen och se den pågående utbyggnaden för att kunna ta i mot mera gods, där låg även smörmagasinet.

Hangö har genom tiderna utgjort en viktig hamnplats för sjöfararna. Under åren 1880-1930 emigrerande var tionde finländare sammanlagt 400 000 personer ihop om ett bättre liv.

Vi fick se alla de fina villorna som finns, samt besöka Hangös sydspets och Leena hade mycket att berätta om platserna vi åkte förbi. Guidning avslutades vid Hangö kyrka där vi fick höra om den finska krigshistorien. Leena passade även på att visa sin kunskap i pianospelandet i kyrkan.

Nu var dags för lunch i Hangö Casino som är en restaurang som ligger vid vattnet. Där tackade vi av Leena för sitt sätt att prata och visa oss sitt Hangö. Hon hade gjort allt för att vi skulle trivas. För nu väntade bara återresan till Helsingfors och vårt fartyg Mariella. När vi hade kommit ombord var det åter dags för mat denna gång i a la carte restaurangen. Där fick Ulla  o Hasse ett tack för att  de ordnat resan av Sven-Erik.

Ännu en sjöfrukost innan båten var tillbaka i Stockholm. Sedan hade vi bara sista biten kvar till garaget. I hopp om nya upplevelser. Conny fick ett tack för bra körning av oss med en varm applåd.

Det är en bild av Hangö kyrka i Finland.

Text: Ulla Wellander

Bild: Ingegärd Nylund

SPF Södermanland
Publicerad 2019-08-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas