SPF Tranåsseniorer på Ombergsresa
Landet runt | SPF Jönköping

SPF Tranåsseniorer på Ombergsresa

SPF Jönköping
Publicerad 2016-05-23

Andra resan för året gick den 19/5 till Rök. Själva stenen var målet. Ett 4,5 ton tungt granitblock med världsberömda runtecken på fyra sidor. Imponerande att få höra texten på svenska, för att inte tala om den som har gjort översättningen till andra språk.

En mycket kunnig och engagerad guide följde med på resten av  resan.Vi fick se Stocklycke äng med otroligt många arter av blommor. Vad sägs om ”tvåblad, gulsippa, jungfru Maria nycklar, m.m.

Lunch på Stocklycke Vandrarhem serverades innan färden fortsatte vidare mot Omberg. Bara att se berget (som egentligen är en förkastning) och att höra berättelsen  om den gråtande drottning Omma ger rysningar.

Västra väggar är inte långt efter. 90 meters ”ättestupa” ger också rysningar. På väg till Naturum Tåkern skymtades Alvastra Klosterruin.

Guide Åse berättade att Allvastra grundades av munkar, men avskaffades 1523 då Gustav Vasa blev kung. Vart munkarna tog vägen är okänt.

Sveriges vassaste Naturum Tåkern är unikt eftersom byggnaderna är klädda med 36 miljoner vasstrån. Givetvis sågs mängder av fåglar, men både grodor och trollsländor trivs på strandängarna.

Sist ut var Tåkerns Vandrarhem & Café där det bjöds kaffe och hallonpaj. På hemresan tackades chaufför Manne och guide Åse med applåder.

Reseledarna Lars och Ulla tackades också med applåder och blommor.

För referat klicka här:  

 

Hemsida: www.spf.se/tranasseniorerna

Ejten

 

SPF Jönköping
Publicerad 2016-05-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas