SPF Seniorerna Bjurholm anlitade Guldbaggens hotell och restaurang att anordna årets surströmmingsmiddag. 42 medlemmar tackade ja och infann sig i god tid så att de hann med att köpa lotter av Aina Nygren och Barbro Strandberg vid entrén. Ordförande Marita Frithiof hälsade välkommen och hade fått äran att öppna burkarna med det delikata innehållet. En typisk doft spred sig i lokalen.
Gästerna kunde välja mellan filéer och hela strömmingar. De flesta valde hela filéer för att slippa rensa. Potatisen serverades skalad; hackad lök, tomater, gräddfil, tunnbröd och Bregott därtill. Alla ingredienser fanns att göra klämma av så de flesta gjorde klämmor på tunnbröd, vilket i sig är nog så knepigt för att få den rätta blandningen. Några, lite mer försiktiga, valde att äta den sura fisken som vi normalt äter, med kniv och gaffel från en tallrik. Ett fåtal valde den alternativa mat som erbjöds: dagens rätt eller lax.
Ett hemtrevligt sorl spred sig i lokalen och samtalen var livliga runt borden. Man kan alltid diskutera strömmingens kvalitet och hur man gör den godaste klämman. Då föreningen valt att inte bjuda in någon underhållare fanns desto mer tid och möjlighet att prata med sina bordsgrannar under kvällen, vilket kan vara nog så värdefullt då många av föreningens medlemmar lever i ensamhushåll.
Marita skötte dragning av lotteriet med inslagna hemliga vinster, vilket ökade spänningen. Glada vinnare, några hade turen att få flera vinster. Allt vatten ska till havet, sägs det. Middagen avslutades med kaffe och kaka och möjlighet att sitta kvar en stund så där en torsdagskväll. Deltagarna tackade Marita och hotellvärdinnan Alexandra Lindström med applåder för en väl genomförd och trevlig surströmmingsfest.
Text: Aina Nygren