Trångt och trivsamt vid årsstämman i Skaraborg
Landet runt | SPF Skaraborg

Trångt och trivsamt vid årsstämman i Skaraborg

SPF Skaraborg
Publicerad 2016-04-22

Årets distriktsstämma hölls i Otterbäckens bygdegård, en plats som framkallade ljuva minnen från ungdomens dagar hos många av ombuden.

SPF Seniorerna i Gullspång var värdar för stämman, en uppgift som de klarade galant, både vad gällde underhållning och förtäring, bestående av ljuvligt goda viltsmaker av älg, hjort och viltsvin.

Underhållningen som Lars-Göran Ytterberg, Hova, stod för gav mycket nytt om legendaren Stickan Andersson, som på den tiden kallades oäkting med okänd fader, epitet som naturligt nog gjorde honom till en odåga som gärna skolkade skolan. Men det skulle ändra sig. Som 15-åring skrev han sin första visa och i takt med att han tjänade pengar kunde de flytta till bättre boning och hans mamma gifte sig. Så småningom flyttade Stickan till Stockholm som en av landets rikaste personer. Varje år påminns vi om hans framgångar genom Polarpriset. Ett riktigt fint slut på ett öde som började så fattigt och eländigt.

  • En egenhet hos honom var att några ögonfransar darrade när han blev upprörd, berättade Lars Göran Ytterberg. Mellan varven sjöng och spelade Vismakarna Isabella och Daniel tidiga visor av Stickan, som dock fortfarande är kända och fick publiken att sjunga med.

Ett annat underhållande inslag var Sånggruppen, SPF-kören, som sjöng ett knippe fina sånger.

Stämman inleddes med att ordförande för SPF Seniorerna Gullspång-Hova välkomnade alla ombud och övriga gäster, varefter Gullspångs kommunalråd Carina Gullberg välkomnade till kommunen och berättade om ortens fina kustläge intill Vänern, om företagandet och de evenemang som arrangeras i kommunen, bland annat Riddarveckan i Hova, som lockar besökare i 100 000-tal.

Förbundets ordförande Christina Rogestam skulle ha medverkat, men på grund av strejkvarsel var hon istället engagerad för medlingsuppdrag. Hennes insats ersattes av förbundets generalsekreterare Peter Sikström, som engagerat och pedagogiskt förklarade hur staten lurar alla lågavlönade pensionärer på deras rättmätiga pension.

  • Vi blev alla lovade 65% av slutlönen – ett löfte som inte har hållits, sade han.

Ingen förstår hur pensionssystemet är utformat. Men det lovades att alla med låga pensioner, från 20 000 och neråt, skulle få en skattesänkning som kompensation. Men, samtidigt sänktes prisbasbeloppet, vilket i sin tur sänkte garantipensionen. De med pensioner runt 20 000 fick därmed en höjning.

  • Det här måste vi tala med barn och barnbarn om för att kunna rätta till så att alla pensionärer kan leva på sin pension, avlutade Peter Sikström.

Stämman öppnades av distriktets ordförande Ruiby Lindström, varefter den formella delen fortsatte i enlighet med föredragningslistan.

Ruby Lindström omvaldes som ordförande för ytterligare ett år.

2 ledamöter, Birgitta Carlsson och Birgit Hansen, hade avsagt sig sina uppdrag. De ersattes av P O Dambeg, Skara och Inger Wedholm, Sventorp-Forsby. Övriga i styrelsen är Olle Wendt, Skövde, Mona Gustafsson, Vara, Elvy Kille, Mariestad, Karlolof Fernow, Lidköping, Jarl Graf, Hjo, Marianne Manke, Vartofta, Petrus Peinert, Varnhem och Roland Gustafsson, Mölltorp.

Revisorerna Folke Johansson, Töreboda och Arnold Wilhelmsson, omvaldes.

Valberedningen omvaldes med ledamöterna Karl-Evert Andersson, Lidköping, Sven Andersson, Tibro, Mats Karlsson, Mariestad, Solveig Sundequist, Skövde, Irene Magnusson, Mariestad, Lilian Kindbom, Tidaholm och Curt Andersson, Mölltorp.

Innan stämman avslutades utdelades blommor och tack till avgående ledamöter och funktionärer.

Allt som sades skrivtolkades av Ingela Jansson och Victoria Öjerfors Quinn.

Birgit Hansen

SPF Skaraborg
Publicerad 2016-04-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas