Innehållsrik dagstur som avslutades med surströmming
Landet runt | SPF Västerbotten

Innehållsrik dagstur som avslutades med surströmming

SPF Västerbotten
Publicerad 2023-09-05

Förväntansfulla SPF:are i Bjurholm fyllde bussen för hemlig resa. Det bar iväg västerut mot Fredrika. Första anhalten var tempelplatsen på toppen av ett berg i Fredrika . Där finns magnifika statyer av Buddha, en munk och två elefanter. Blommor och rökelse visar att platsen används av utövare av buddismen; i första hand några munkar som bor i närheten.

Färden gick vidare till Kvarnbäcken som kommer från Baksjön. John-Erik Fransson visade och berättade om den skvaltkvarn som byggdes av nybyggare redan år 1760. Efter ett antal renoveringar skänkte byborna kvarnen till Domänverket som åtog sig att hålla den i skick och helrenoverade den på 1960-talet. Kvarnen är fullt brukbar med kapacitet på 150 kg mjöl/dag. Man släpper på vattnet och kör den varje sommar. På platsen finns också en spånhyvel i brukbart skick som man kör med hjälp av spillvatten. Sågverket på platsen lades ner 1939.

Efter ett besök på vindkraftparken i närheten smakade det gott med varm korv + kaffe som Ingrid Fransson ordnade med i byastugan Baksjöliden. Sällskapet fortsatte sin resa till Vargträsk där Anette Norberg berättade om byn som anlades av skogsfinnar år 1761. En på sin tid stor by som nu hyser endast tre bofasta. Byn lever dock upp på sommaren delvis tack vare det Ekomuséum som Anette förestår. Det byggdes upp med ekonomiskt stöd på 1990-talet.  

En imponerande samling av gamla möbler, textilier, och interiörer i boningshuset. I ladugården finner man en välbevarad miljö och jordbruksredskap. På ladugårdsvinden utställning. En man vid namn Paul Karlsson har snickrat modeller i olika sysslor. Han har också målat ett antal akvareller med liknande motiv. Allt värt att bevaras i framtiden.

Efter en innehållsrik och trevlig dagstur smakade det gott med surströmming med tillbehör på Restaurang Pärlan Örträsk.

Text: Aina Nygren

SPF Västerbotten
Publicerad 2023-09-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas