”Uppsala nästa!”
Landet runt | SPF Dalarna

”Uppsala nästa!”

SPF Dalarna
Publicerad 2019-08-26

I MedlemsNytt ”Inför sommaren” erbjöd SPF Seniorerna Faluns resekommitté en dagsresa till Uppsala i augusti. Flera av oss har säkert varit i Uppsala flera gånger och kanske fått sin utbildning där så vad kan en sådan resa tillföra? Jo, det visar sig att helt ny kunskap och intressanta upplevelser väntar tack vare en engagerad och påläst reseledare och en kunnig och trevlig lokal guide som följer med oss under hela dagen i Uppsala.

Redan klockan sju på torsdagsmorgonen startar resan med Hanssons Buss som har skylten ”SPF Seniorerna Falun på framrutan”. Gamla Uppsala är första stoppet. Vid förmiddagskaffet på Odinsborg ansluter guiden som berättar om de mäktiga kungshögarna från yngre järnåldern med mängder av gravar och om Gamla Uppsala kyrka på palatsområdet. Här rådde liv och rörelse för 1 400 år sedan bland mäktiga kungar, adelsmän, hantverkare, boskapsuppfödare och trälar.

Vår buss är stor men chauffören är skicklig och tar oss fram genom de trånga gränderna i Uppsala centrum kring Fyristorg, Linnéträdgården, Domkyrkan, Gustavianum, Universitetet, Slottet och Botaniska trädgården. De flesta sevärdheterna blir vi bekvämt informerade om under rundturen i bussen men museet Gustavianum är verkligen värt ett besök. Vi kliver upp till översta våningen för att se den makabra anatomiska teatern där man på 1600-talet dissekerade lik inför publik. Det Augsburgska konstskåpet skulle behöva flera timmars studium. Tyvärr stängs muséet för renovering den 29 september. Domkyrkan håller nu på att renoveras men är öppen för besök och där är det främst Sankt Eriks relikskrin och Gustav Vasas sarkofag som tilldrar sig vårt intresse.

I det vackra sensommarvädret vandrar vi omkring i Botaniska trädgården som anlades som slottsträdgård i barockstil på 1600-talet. Guidens gedigna kunskaper om den vackra ”Bota´n” imponerar på oss.

Det är mycket som har hänt i Uppsala under senare år. Staden är Sveriges fjärde i storleksordning med ca 160 000 invånare i tätorten. Visst har den förändrats genom åren men historiens vingslag är påtagliga och det känns tryggt och stabilt.

Klicka här för fler bilder.

Text Margareta Dunkars, foto Karin Malmgren

SPF Dalarna
Publicerad 2019-08-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas