Vandring till Tomtens koja
Landet runt | SPF Dalarna

Vandring till Tomtens koja

SPF Dalarna
Publicerad 2019-12-19

Sista vandringen före jul för SPF Seniorerna Faluns långvandrare gick till samma mål, Tomtens koja, som förra året, men blev ändå helt annorlunda.

Vår guide för dagen hade rekat en vandring som passade perfekt för underlaget. Vägarna var isiga, så vi fick gå på fina stigar och inte så sällan rakt genom terrängen. Vandringen startade längs vägen mellan Källviksbacken och Hinsnoret. Vi kom så vi såg Runn i bakgrunden. Vi kom nästan ner till järnvägen, där den gamla, nerlagda Björbobanan också går. Den är cykel- och rid-väg idag. Då berättade Sören Tångring om historien om den gamla järnvägen.

Det är otroligt så mycket kunskap det finns i ett sådant här gäng med personer som levt länge. Sören berättade mycket detaljer om Claes Yngströms farfar för mig, som t ex att han red från Hinsnoret till arbetet på Domnarvet! När vi kommer fram till några speciella träd, så kallas Tord Halvarson fram så han kunde berätta framför en krypgran.

Efter ca 5 km vandring kom vi fram till Tomtens koja och där var elden redan tänd. Två tomtenissor, i form av Eva Halvarson och Inger Lövgren hade gått raka vägen före oss! Kojan är byggd av Claes Yngströms farfar och inte han själv, som jag felaktigt skrev förra året. Den ”riktiga”, certifierade tomten, Ulfs bror, kunde tyvärr inte komma, men han hade skickat med ren- och älg-korv, som vi fick smaka liksom förra året!

På bilden ovan är hela gänget samlat framför kojan. Den ende som saknas är fotografen.

Vi var 35 vandrare denna dag som gick ca 9 km.

Stort tack till Ulf och Inger för detta arrangemang.

God Jul och Gott Nytt År till er alla, så får vi se om det blir skidåkning eller fler vandringar efter trettonhelgen.

Klicka här för fler bilder.

Mats Hiertner

SPF Dalarna
Publicerad 2019-12-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas