Vandringen vid Djurmo klack
Landet runt | SPF Dalarna

Vandringen vid Djurmo klack

SPF Dalarna
Publicerad 2017-11-29

Under november har SPF Seniorerna i Falun gjort långvandringar varje tisdag. Vandringarna har normalt samlat 25 – 35 deltagare. Denna snöiga tisdag stod en extremlång vandring, 13 km, på programmet: från Sifferbo upp till Solsbodarnas fäbod, med avslutning på Djurmo klack. Väderprognosen visade någon grad kallt och ymnigt snöfall. Trots detta ställde 15 ivriga vandrare upp – 4 damer och 11 herrar. Det snöade mest hela tiden och på sina håll var det 1-2 dm snö att pulsa i. Gagnef har en fin karta med många vandringsleder och märkningen är riktigt bra för det mesta. Vi lyckades dock gå vilse i början, men det ordnade sig. Vi hade ju världsmästare i orientering med oss.

Vandringen gick sedan genom varierande skog, där snön föll och fastnade på träden,så det blev ett riktigt julkort.

Efter knappt två timmars vandring kom vi fram till Solsbodarna, där kunde vi krypa ini ett härbre och dricka vårt fika.Vägen tillbaka hade en tung stigning på 100 m i kanten på ett naturreservat, där skogen självdör i mängder och fallit i jättelika rotvältor.

Senare passerade vi Torsktjärnen. Där har det aldrig simmat någon torsk. Vi fick lära oss att torsk är dialektalt för groda.

När vi så skulle bestiga Djurmo klack och hade 500 m upp, så hade vi varit ute i fyra timmar. Det var bara en ”halv hand” som kom upp vid frågan hur många ville göra bestigningen. Vi kände att vi sparar utsikten till en tidpunkt med bättre väder.

Alla kom tillbaka till bilarna efter fyra och en halvtimme och var riktigt nöjda med dagens vandring på 13,6 km. Man klarar mer än man tror i grupp och när man går så håller man sig varm och torr även i dåligt väder.

SPF Seniorernas långvandringar fortsätter ända tills det går att åka skidor, men nu ser det ju ut som det kan vara nära.

Klicka här för fler bilder.

Mats Hiertner

SPF Dalarna
Publicerad 2017-11-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas