Vår egen TV-kändis Karin Bökman besökte Kafé Björken
Landet runt | SPF Dalarna

Vår egen TV-kändis Karin Bökman besökte Kafé Björken

SPF Dalarna
Publicerad 2017-11-23

Drygt 30 personer kom för att lyssna på Karin Bökman som besökte SPF Seniorerna Faluns  Kafé Björken den 7 oktober och berättade om sitt yrkesverksamma liv. Karin känner vi alla igen från SVT Dalarna.

Mikrofonen är min bästa vän, säger Karin, och håller hårt i den. Hon beskriver spänningen när den gröna lampan tänds: ”nu ligger jag ute i etern nu måste jag säga nåt”.

Journalistyrket är världens roligaste, enligt Karin. Hon har intervjuat kungen och drottningen, statsministrar, statsråd och kommunalråd. Hon har intervjuat konstnärer, författare och musiker. Och hon har gjort program i svenska fjällvärlden, varit på björnmärkning i fjällen, och hållit en vargvalp i famnen i Orsa grönklitt. Bäst av allt, säger Karin, har varit att träffa så många intressanta och roliga ”vanliga” människor som t.ex. slåss för att en lanthandel ska överleva eller att en skola ska vara kvar.

Karin var klar med journalistutbildningen precis när lokalradion sökte folk så hon började på radion istället för på en tidning. Hon hamnade i Kristianstad då. Karin säger att hon är väldigt förtjust i radion som medium eftersom det finns utrymme för lyssnarens fantasi, ”TV är mer färdigt, med både bild och ljud”. Radion har alltid varit väldigt snabb, tidningarna långsammare och TV allra mest långsam. Men internet har totalt revolutionerat hur nyheter sprids.

Arbetet på SVT har också förändrats. Karin har erfarenhet från Luleå, Sundsvall, Stockholm som reporter och programledare för Aktuellt, och så slutligen Falun. När hon började arbeta med TV skickades en reporter, en fotograf och en ljudtekniker ut för att göra ett inslag. Nu skickas bara en person ut för att göra inslaget; reportern får både intervjua, fotografera och ha ansvar för ljudkvaliteten. Tidigare producerades rikstäckande program, t.ex. ”Trafikmagasinet” och ”Packat & Klart” från Falun, men numera är det bara nyheter som sänds från lokalredaktionerna.

Karin trivs med att vara pensionär. Nu kan hon se TV-serier, gå på kurser och annat som inte var möjligt när hon arbetade. Ofta tränar hon tidigt på mornarna.

Men hon saknar språkdebatten, och ger exempel på dåliga språkkunskaper bland dagens journalister: – De kan inte skilja mellan fullsatt och utsålt utan säger ”fullsålt”, och de säger ”regnfall” men borde sagt skyfall eller regnskur eller ösregn. Det är exempel på dåliga språkkunskaper som Karin nyligen hört på radio och SVT.

Maria Bjerneby Häll

SPF Dalarna
Publicerad 2017-11-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas