Vår- och sommarblommor på Öland med SPF Seniorerna Finspång 7 – 8 maj 2019
Landet runt | SPF Östergötland

Vår- och sommarblommor på Öland med SPF Seniorerna Finspång 7 – 8 maj 2019

SPF Östergötland
Publicerad 2019-05-13

Tisdagen den 7 maj träffades 15 medlemmar från SPF Finspång utanför Ölands Folkhögskola för att under två dagar tillsammans hitta och studera vårblommor på Öland.
Ledare var Arne och Githa Dagmalm.

Öland brukar kallas ”solens och vindarnas ö”. Den här dagen kände vi av vindarna. En iskall nordostlig storm gjorde att vi hade klätt oss i täckjackor, långkalsonger, mössor och vantar.

Färden styrdes söderut efter västra kusten med utsikt över Kalmar sund. Målet för första stoppet var stora alvaret vid Eriksöre. Ett glatt gäng trasslade sig ut ur bilarna för att leta efter orkidéer. Här bland enbuskarna fanns mängder av St Pers nycklar, Göknycklar och Adam och Eva. Vi kröp på marken för att fotografera och för att lära oss de speciella kännetecken som karaktäriserade de olika arterna. Kylan och de kalla vindarna glömdes fullständigt bort.

Längre ner utefter kusten hade turen kommit till sipporna. Blåsippor och vitsippor var nästan utblommade, men gulsippor fanns i överflöd i de vackra hasseldungarna. Vi lärde oss att skilja på fältsippa och backsippa. Den underbart vackra, rosa mosippan hittade vi i tallskogen nedanför landborgen.

I Nunnedalen, som ligger mellan Vickleby och Resmo, hade vi turen att få se Hålnunneört – en relativt sällsynt blomma, som finns i en rosa och en vit variant. Marken i den härliga, men svårtillgängliga dalen var täckt med nunneört, gulsippor, gullvivor, violer och många andra arter.

Längst ned på södra udden i Ottenby intogs lunchen. Här stormade det ordentligt, men vi kunde glädja oss åt att de mörkblå och svarta regnmolnen höll till över fastlandet, så vi klarade oss undan regnet. Inte så många blommor, men desto fler fåglar, får, lamm, kor och till och med sälar fanns att beskåda.

Det finns nästan inte ord att beskriva skönheten, som mötte oss vid strandängen i Mörbylilla. Jättebuketter av Våradonis ”Arontorpsrosen” och gullvivor bildade förgrund till det blå vattnet i Kalmarsund och i bakgrunden fanns de vindpinade och starkt lutande tallarna.

På östra sidan vid Seby ängar kunde vi njuta av orkidéer, gullvivor, sjungande storspov, ljungpipare och lärkor. Utsikten över det oändliga blå havet och horisonten var otroligt fantastisk.

Dag två sken solen. Vi ägnade den här dagen åt kortare och längre vandringar.

Först tog vi oss till Arontorpsängen, känd från Karlfeldts dikt ”Vid Färjestaden” med strofen
”I Arontorp där blommar en ros” .
Här fanns utöver våradonis, gullvivor, violer, gökärt, hasselbuskar, stora ekar och naturligtvis massor av blommande slånbärsbuskar.

Vid Skarpa Alby företog vi en långvandring på det karga alvaret med kalkstenshällar. Här kunde man finna flera fina exemplar av den lilla ljusblå bergskrabban, som i Skandinavien endast förkommer på södra Öland och på norra och mellersta Gotland.

På eftermiddagen vandrade vi i naturreservatet Halltorps hage. Här finns en av Nordeuropas värdefullaste ädellövskogar. Området hör till landets artrikaste. De jättestora tusenåriga ekarna är livsmiljö för stor ekbock, ekoxe och läderbagge. De gamla lövängarna användes till bete och vinterfoder åt kreaturen. Idag röjs och betas stora delar av reservatet.

Vår resa avlutades med en samling i solen invid ett stort område av St Persnycklar innehållande även den mer sällsynta vita varianten av denna art.

Två helt underbara dagar med vårblommor, en vacker natur och trevlig samvaro.

Ett stort tack till våra kunniga och fantastiska ledare, ölandsexperterna Arne och Githa!

Text & Bild: Gudrun Dorell

SPF Östergötland
Publicerad 2019-05-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas