Vårlig visning av Kulturen för SPF:are i Lund
Landet runt | SPF Skåne

Vårlig visning av Kulturen för SPF:are i Lund

SPF Skåne
Publicerad 2021-04-13

Ett 20-tal medlemmar i SPF Lund Öster samlades torsdagen den 25/3 utanför Kulturen i Lund för att delta i en guidad visning. Efter en kort introduktion till muséets historia och dess färgstarke grundare Georg Karlin togs deltagarna med på en rundvandring i parken. Där fick de ett smakprov på alla de spännande berättelser, som finns om husen. De fick bl a veta att fördraget ”Freden i Lund” undertecknades i ett av Kulturens hus.

SPF Lund Östers sekreterare, Eva Lundberg, var en av deltagarna i gruppen. Här berättar hon om visningen:

I strålande solsken samlades en förväntansfull skara vid Kulturens entré. Vi blev hänvisade till ”den gröna porten” som leder in till museets friluftsdel. Marken vid porten var täckt av blå våriris och krokus.

Tre guider tog hand om oss och vi var 6-7 personer per grupp.

De byggnader som vi fick se och få fakta kring, när de var byggda, hur de kommit till Kulturen och vem som bott i dem, var Bosebo kyrka, Bosmålatorpet, Blekingestugan, Thomanderska huset, Herrehuset och Arbetarbostaden.

Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige grundades av Georg Karlin 1882 och tio år senare öppnades museet. Karlins ambition var att visa boendemiljöer för borgare, präster, bönder och arbetare. Han såg att samhället förändrades snabbt och ville bevara det som höll på att försvinna. Han samlade och köpte in byggnader och föremål som idag finns på Kulturen. Samlingarna växer år från år.

En viktig uppgift för Kulturen är att dokumentera och vårda samlingarna. Idag har Kulturen både fasta och tillfälliga utställningar som vänder sig mot alla åldrar. Sommartid ges konserter i parken i samarbete med Sommarlund, traditioner kring årets högtider uppmärksammas med utställningar och aktiviteter. Visningar och föredrag är återkommande men pausade under pandemin.

Foto: Ingrid Nilsson

Bilden föreställer Bosmålatorpet, från Urshult, Småland. Byggt på 1850-talet

SPF Skåne
Publicerad 2021-04-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas