Varmkorv istället för mikrofoner och podium
Landet runt | SPF Norrbotten
Carl-Otto Gählman från Framtid i Kalix var en av lokalpolitikerna som deltog i SPF Seniorenas ”varmkorvträff”.

Varmkorv istället för mikrofoner och podium

SPF Norrbotten
Publicerad 2022-09-08
Stor åtgång på varmkorven blev det bland kalixpolitikerna som hann med SPF mellan fullmäktige och kvällsmöte.

Det är snart val och nu får det räcka med pajkastning. Det sa sig SPF Seniorerna i Kalix, och så bjöd de in sina lokala politiker på varmkorv och kaffe till ett vanligt medlemsmöte. ”I dag gäller det samtal och inte debatt”, sa ordföranden Maine Carlsson när hon välkomnade de sex lokalpolitikerna i Föreningshusets matsal.

Inte för att lokalpolitikerna i Kalix är värre än andra politiker i att pajkasta och att munhuggas, men SPF Seniorerna på orten tyckte att det vore intressant att få veta hur kommunens förtroendevalda verkligen tycker och tänker. Utan att någon annan avbryter för att framhäva sig själv. Och utan ett podium med mikrofoner som ofta gör att publiken inte vågar ställa frågor.

Så när det var dags för medlemsmöte i slutet av augusti passade man på att också bjuda in partiernas företrädare på varmkorv och kaffe. De kom nästan mangrant, och efter varsitt enminutsanförande över den hjärtefråga de brann allra hetast för, slog de sig ner vid borden bland seniorerna.

Det medlemmarna ville tala om var bland annat kommunens olika boenden för äldre – hur de kan förbättras och få fler platser. Många medlemmar har av naturliga skäl både vänner och anhöriga som bor på något äldreboende, och de kunde ge många exempel på bra och dåliga förhållanden. Politikerna verkade ta till sig av berättelserna och såg understundom både berörda och fundersamma ut.

Även miljötänkandet engagerar Kalixseniorerna, så hur ställer sig ni politiker till en vindkraftpark i vår norrbottniska skärgård? ville någon veta.

  • Vi har haft andra slags politikerträffar genom åren här i SPF Kalix, men den här typen av otvungna bordssamtal kan ge minst lika mycket, sa Maine Carlsson efter mötet.
  • Kommunpolitiker är ofta mer benägna att lyssna på och samarbeta med varandra än vad som gäller på riksplanet. De blir helt enkelt lite mer prestigelösa och därför kan man få ut en hel del av lite mer informella möten.

SPF Seniorerna i Kalix har som de flesta andra föreningar på grund av pandemin tvingats ligga lite lågt under de senaste två åren. Men gemensamma måndagspromenader har man kunnat genomföra i flera omgångar, och nu väntar hösten med älgköttsoppa och en eller annan cirkel.

Charlotte Löthberg

En minut fick Kalixpolitikerna på sig att presentera sin hjärtefråga. Sen slog de sig ner bland engagerade SPF-medlemmar för fika och samtal.
Bra kombo med lokalpolitik och varmkorv tyckte medlemmen Anna-Lena Norgren.

 

SPF Norrbotten
Publicerad 2022-09-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas