Vi möter Herman Lindqvist på Ålands Hav
Landet runt | SPF Dalarna

Vi möter Herman Lindqvist på Ålands Hav

SPF Dalarna
Publicerad 2017-10-09

Redan klockan 5.20 startade ett gäng (43 stycken) morgonpigga SPFare från SPF Seniorerna Falun sin resa till Kapellskär och VikingLines fartyg M/S Rosella för att träffa Herman Lindqvist, en man med många strängar på sin lyra, och som har haft ett mycket spännande och intressant liv i sin roll som svensk journalist, författare, populärhistoriker, kolumnist, kåsör och utrikeskorrespondent.

Han föddes i Stockholm 1943 men växte upp i Helsingfors. Sedan 1990 är han heltidsförfattare. Han har skrivit 60 böcker och skriver ständigt fler. Det är framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier mm.

Herman Lindqvists mycket intressanta anförande handlade om marskalken av Finland, friherre Gustaf Mannerheim – Finlands nationalhjälte, hans liv och leverne. Hans uppväxt var dock inte problemfri. Fadern lämnade familjen med 7 barn när Gustaf var 13 år och året därpå dog modern och Gustaf var därmed föräldralös. Överlag gick det dock bra för Gustaf som med åren befordrades bl a till överbefälhavare för Finlands armé och deltog i fyra av Finlands krig, riksföreståndare och president som under ytterst svåra förhållanden lyckades försvara Finlands frihet och självständighet. Enligt Herman Lindqvist känner den historieintresserade även till att Mannerheim började sin karriär som tsarens officer. Men hur många vet att han tillbringade fem år av sitt liv i Warszawa, åren som han betecknade som den lyckligaste tiden i sitt liv? Han var en sann livsnjutare och gourmand, en elegant charmör som ständigt satte kvinnohjärtan i brand?

Gustaf Mannerheim hedrades tidigt med bl a gatunamn t ex Mannerheimsvägen, en huvudgata i Helsingfors, minnesmärken t ex Mannerheims ryttarstaty vid Mannerheimsplatsen i Helsingfors. Det finns också ett autentiskt museum från Gustaf Mannerheims hem som ligger i Brunnsparken och är mycket välbesökt.

Innan det var dags för oss att inta våra platser i restaurangen för en lunchbuffé som framtagits i samarbete med svenska kocklandslaget kunde vi köpa boken ”Mannerheim Marsken Masken Myten” av Herman Lindqvist, signerad av författaren själv.

Mätta och belåtna väntade sedan dansen, den levande musiken och taxfreebutiken, eller varför inte en stund i solen på däck. Tillbaka i Kapellskär var det dags att inta våra platser i bussen för en lång dags färd åter till Falun.

Klicka här för fler bilder.

Ingalill Bergvall

SPF Dalarna
Publicerad 2017-10-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas