Visit på vingården
Landet runt | SPF Skåne
Foto: Britt Larsson

Visit på vingården

SPF Skåne
Publicerad 2024-07-01

En eftermiddag i juni, när sommarsolen ”gassade” som bäst och mest, besökte seniorerna från Flyingebygden den lokala vingården. Vi började med den svala lokalen med alla jäs-tankarna.

Magnus Oskarsson, gårdens ägare, förklarade hur processen går till – från druvklase till flaska på Systembolaget. Mycket intressant och nyttig information om hur mycket arbete som ligger bakom ett bra, ekologiskt vin.

Magnus driver Flyinge Vingård med respekt och omtanke om naturen. Han är självlärd vinbonde, som under 20 år format sin egen filosofi om hur han vill framställa sitt ekologiska vin. Hans erfarenhet säger att både väder och natur måste få påverka för att vinet ska bli riktigt bra. Han tror mycket på att testa, gå sin egen väg och inte lyssna allt för mycket på erfarna odlares råd om att si och så måste du göra. Ibland kan det faktiskt vara slumpen som visar vägen framåt.

Efter besöket i det svala ”jäsrummet” var det dags att bänka sig i solskenet och provsmaka tre helt olika viner, varav det första var mousserande. Nu när vi visste vilket hantverk som ligger bakom blev provsmakningen extra spännande. Vinerna serverades tillsammans med en generös ostbricka och sedan fick vi diskutera vad vi tyckte om de olika vinsorterna. Några tyckte att det mousserande var bäst, andra föredrog något av de två ”stilla” vinerna. Vi blev dock överens om att det var svårt att jämföra smaken på tre så olika viner och var ganska eniga om att alla tre fick betyget Mycket väl godkänt.

Det blev en härlig och avkopplande eftermiddag i vinets tecken. För säkerhets skull fanns inbokad buss för både för dit- och hemfärd.

Text: Britt Larsson

SPF Skåne
Publicerad 2024-07-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas