Vitamininjektion för Skurups pensionärer
Landet runt | SPF Skåne
Armar uppåt sträck.

Vitamininjektion för Skurups pensionärer

SPF Skåne
Publicerad 2018-04-19

Hälsa och glädje var två ord som stod i centrum när SPF Skurup den 18 april höll sitt sista månadsmöte för vårsäsongen. Översatt blir det motion och skratt. Skratten drog Bo Hagström ner, motion fick vi med hjälp av ett litet yogasmakprov och när vår kör drog igång allsången fick vi både motion och glada ansikten.

Hälsa är en prioriterad hörnpelare i föreningens verksamhet. Medlemmarna kan styrketräna, bowla, spela golf eller tennis, vandra i skog och mark, dansa, utöva yoga och qigong. Och inte minst sjunga i kör, en förträfflig träning för både kropp och själ.

De här verksamheterna pågår för fullt även under den närmaste månaden. Under sommaren blir det vandringar två dagar i veckan, naturvandringar ena dagen och vandringar kring vårt vackra slott Svaneholm andra dagen.

Huvudtalare på mötet var Bo Hagström, anställd på SvT under 20 år och allra mest känd för sin serie om Solens mat och sina böcker på samma tema. Hans kärlek till Italien går inte att ta miste på, men hans Italien är inte turistorternas Italien. Han söker sig ut till landsbygden och byarna för att möta de små producenterna som tillverkar sina produkter hantverksmässigt och ofta efter gamla recept.

Han berättar om kvinnan, som av mjölk från sin enda ko tillverkar en gudomlig ost.

– Att äta den är som att stoppa kärlek rakt ner i magen, och den kostar mindre än ett par Armanikalsonger, förklarar han.

– Det är sådana souvenirer man ska ta med sig hem, menar han.

Alltså ost, inte kalsonger.

Enligt Bo har Italien Europas största tillverkning av hantverksmässigt tillverkad mat och det är den han vurmar för. Industriell tillverkning har han inte mycket till övers för, och det gäller allt från ostar och olivolja till skinkor och vin.

De flesta olivoljor som säljs i Sverige är kallpressade, maskinellt skördade och industriellt tillverkade. Duger gott i matlagningen, menar han, men vill man njuta av olja med nyttigheterna i behåll ska oliverna skördas varsamt och med handkraft. Sådan olja finns numera också i våra affärer. Färgen ska vara grönskimrande och oljan ska vara färsk, märkt 2017/2018. Det är en krydda som ska njutas tillsammans med ett gott bröd, vitlök och ett lokalproducerat vin.

Mycket annat fick vi som sagt oss till livs. Cecilia Bernhardsson, som leder en grupp i senioryoga, fick oss på fötter för att testa några rörelser. Framåt sommaren tar de flesta aktiviteterna paus, men yogan fortsätter hela sommaren i parken vid Svaneholms slott.

Våra månadsmöten avslutas alltid med körsång av Sånglusten och ibland, som den här gången, med en eller annan lätt vågad historia berättad av körens vitsmästare Maj-Britt Sandberg. Och förstås: nationalsången.

Lena Persson

SPF Skåne
Publicerad 2018-04-19
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas