Ät kål för att förlänga livet
Hälsa & medicin | Hälsa
Frukt och grönt förlänger livet Foto Colourbox

Ät kål för att förlänga livet

Som äldre har man svårare att tillgodogöra sig energin från det man äter. Kål innehåller magnesium som hjälper kroppen.

Publicerad 2014-04-03

– Kål innehåller även magnesium som behövs för att omvandla energi. Äldre personer har svårare att tillgodogöra sig energin i maten. Kål innehåller även K-vitaminer, som är bra för bland annat blodkärlen och skelettet, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson till Svenska Dagbladet.

I kålfamiljen ingår även purjolök, broccoli och spenat, som samtliga innehåller vitaminer och mineraler. Broccoli sägs även bidra till att motverka cancer, framför allt bröst- och prostatacancer.

Över huvud taget är det bra att äta mycket frukt och grönsaker. En ny studie bekräftar att högt intag av frukt och grönt minskar risken att dö i förtid. På senare år har det dykt upp experter som varnat för fruktsockret i vissa frukter, men det är ingenting att oroa sig för, enligt kostexperterna.

– Det är sant att det innehåller fruktsocker, men det innehåller också en massa näring. Det går inte att jämföra med läsk som bara innehåller socker. Frukten innehåller fibrer och massa nyttiga ämnen, äger professor Charlotte Erlanson-Albertsson till Svenska Dagbladet.

Kål är särskilt bra för äldre personer, men ät också gärna blåbär och äpplen, helst röda, svenska med tunt skal – de innehåller extra mycket antioxidanter. Rotfrukter är också nyttiga. Vill du dra ner på sockret är det bättre att skippa russin, torkade fikon och dadlar, skriver SvD.

Och tänk på att helst äta dina dagliga frukter i samband med andra måltider, så att du inte frestar på tänderna mer än nödvändigt.

 

Här kan du läsa hela artikeln i Svenska Dagbladet:

 

Vilken mat gör dig frisk? Titta i Veteranens tabell

Läs mer: Ät dig frisk

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas