Hälsa

Äldre kan ha stor glädje av terapi

Åldrandet som en ny viktig fas i livet börjar intressera psykoterapeuter allt mer.

Publicerad 2011-02-17

I februari håller Riksföreningen Psykoterapicentrum en vinterkonferens om åldrandets utmaningar och dilemman. Tomas Böhm är en av talarna.

 Har äldres inre liv negligerats?
– Inre liv negligeras över huvudtaget. Just nu går trenden mot snabba lösningar. Särskilt äldre kommer i kläm eftersom det finns en gammal fördom, som Freud delvis var skuld till, att äldre är stela och svåra att arbeta med. Yngre människor anses mer böjliga, påverkbara. Men det har visat vara precis tvärtom. Äldre som väljer terapi är ofta mer motiverade.

Så det går att ändra sin självbild, lära gamla hundar sitta – kanske flyga?
– Både och. Å enda sidan har man sina vanor och vill ha saker och ting på ett visst sätt. Å andra sidan, är man missnöjd med sitt liv kan man vara mer motiverad. Det är inte försent. Även utan terapi sker plötsliga förändringar, man skiljer sig efter ett långt dött äktenskap, eller byter inriktning från prylfixerad till människointresserad.

Är åldersdepression ett vanligt medicinskt tillstånd?
– Det finns en psykiatrisk diagnos som kallas involutionsdepression. Det är motsatsen till puberteten, då vi utvecklas vår vuxenhet, sexualitet, karriär. I ålderdomen lägger man ner många verksamheter och då uppkommer ett slags depression »vad ska jag göra nu – bara lägga mig ner och dö?« Det hänger ihop med vår syn på pensionen, som ett fritidsproblem, istället för en fas för att utveckla nya saker.

Borde äldre erbjudas terapi framför psykofarmaka?
– Ja, psykofarmaka delas ut för lättvindigt. Läkarna är för okunniga och indoktrinerade av läkemedelsföretagen.

Vilka är de äldre som söker terapi – kvinnor, män, rika, fattiga?
– Man måste ha allmänbildning för att veta att terapi finns, och ekonomiska medel. I den äldre generationen har kvinnor lättare för att tala om känslomässiga problem.

Är terapi tabu bland äldre män, som många kan leva i stor ensamhet efter en skilsmässa eller dödsfall?
– Inte tabu, men det känns inte som naturligt, inte deras sätt att lösa ett problem på. Så kan män känna i parterapi också, de blir generade, »vad ska jag göra här?«

Är åldrandet och vår egen dödlighet en kris som vi inte tagit på allvar?
– Jag vill citera filmaren Woody Allen, »Jag har starka åsikter om döden – jag är emot den«. Det är inte konstigt att ha en kris eftersom vi alla ska dö. Alla faser i livet är förknippade med ett slags övergång och kriser. Där har man missat ålderdomen. Människor som pensioneras förbereder sig inte psykiskt och blir chockade över tomheten när man inte går till jobbet. Men förhoppningsvis ser vi en förändring i attityden nu.

Text: Ylva Bergman
Foto: Carl Johan Rönn


Tomas Böhm

Född: 1945
Yrke: psykiater, psykoanalytiker och författare. Har skrivit flera fackböcker och romaner om kärlek och relationer.
Aktuell: utkommer med en bok om relationer i april på Natur&Kultur.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas