Han vill bli 120 år
Hälsa & medicin | Leva länge
Foto: Privat

Han vill bli 120 år

Per Ahlqvist har startat en förening för alla som har i sikte att bli uppåt 120 år gamla. Syftet är framförallt att peppa varandra att leva ett bra liv.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2016-01-13

Tänk dig att leva riktigt länge, och bli uppemot 120 år. Det har bokhandlare Per Ahlqvist som mål. Han vill leva ett långt och bra liv. För att peppa sig själv och andra har han startat en förening för alla som drömmer om ett långt liv.
För några år sedan startade Per Ahlqvist föreningen FFC 120 y/o, som står för Fitness and finance club, 120 years young or old. Det är en förening för alla som vill leva ett så långt och hälsosamt liv som möjligt.
-Människans teoretiska ålder är egentligen 120 år, om vi inte drabbas av sjukdomar eller olyckor på vägen. Syftet med vår förening är att man ska peppa varandra till att leva ett sunt och rikt liv, och inte minst ha trevligt tillsammans under tiden, säger Per.

Träffas varje kvartal
Än så länge har de ett femtiotal medlemmar, som betalar årlig medlemsavgift på 300 kr (500 kr för par) och träffas en gång i kvartalet.
-På våra träffar har vi alltid bjudit in någon spännande föreläsare, det kan handla om nästan vad som helst, men oftast om hälsa. Ibland handlar det om ekonomi också, hur man får pengarna att växa och räcka länge. Det behövs om man vill leva länge, säger Per.
När Per pratar om sin förening och idén att bli 120 år får han ofta frågan; ”men då blir man ju ensam kvar, det är väl inte kul?”
-Men poängen är att om vi håller ihop blir man ju inte ensam. Man får kompisar i föreningen också. En viktig faktor för bra hälsa är socialt umgänge, och det får vi ju med klubben.

Försöker leva rätt
Själv tänker han på vad han äter, (”fast choklad är min svaghet”) och försöker röra på sig på olika sätt.
-Jag spelar golf, tennis, cyklar och springer. Styrketräning är ju också viktigt. Men det behöver inte var så mycket, lite men ofta räcker. Ibland när jag är ute och promenerar gör jag en liten spurt på kanske 30 sekunder, för att hjärtat ska få jobba lite extra.
-Sen är det ju inspirerande att leta upp intressanta människor som kommer och föreläser för oss i föreningen, det är också sådant som håller en ung. Att mötas med andra, bli inspirerad och lära sig nytt.
Fortsätta framåt, det är vad som gäller för den som vill hänga med länge.

Text: Ulrika Palmcrantz

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2016-01-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas