Hälsa & medicin

Lev sunt och minska risken för demens

Publicerad 2011-05-03

Det är inte bara den nalkandes baddräktssäsongen som manar till viktminskning. En sund vikt i medelåldern kan även vara ett sätt att minska risken för demens längre upp i åren.

Läkaren Weili Xu vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska institutet i Stockholm har lett studien som bekräftar att viktminskning och goda kost- och motionsvanor i medelåldern minskar risken att drabbas av demenssjukdom.

Sammanfattningsvis hade de personer som varit överviktiga eller feta i trettioårsåldern 80 procent ökad risk att utveckla demens av något slag jämfört med normalviktiga.
Det är dock inte så enkelt som att bara vikten spelar in. När forskarna analyserade data från tvillingpar, där den ena tvillingen hade demens och den andra inte, visade det sig att det inte längre gick att se någon tydlig koppling mellan övervikt och demens.

– Det här talar för att genetiska faktorer och omgivande miljö tidigt i livet påverkar kopplingen mellan övervikt i medelåldern och risk för demens senare i livet, säger Weili Xu i en kommentar.

I studien från Karolinska institutet ingick drygt 8500 tvillingar som alla var 65-plus. Forskarna hade även längd- och viktuppgifter från när deltagarna var i 30-årsåldern.

Av de som inte drabbades av demens hade 26 procent ett BMI över 25, och 3 procent ett BMI över 30.  Bland de som utvecklade demens var 39 procent överviktiga (BMI över 25) och 7 procent feta (BMI över 30).

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Här kan du läsa mer om studien:

Veteranen har tidigare skrivit om demens:
13 faktorer som minskar risken för demens

Rökning ökar risken för demens

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas