Möt doktorn i mobilen
Foto: Colourbox
Hälsa | Vård | Teknik

Möt doktorn i mobilen

Möjligheten att få tag i en läkare över nätet har aldrig varit så stor som nu. Men är det verkligen de som behöver vården bäst som får den?

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-06-04

Du kan knappast ha missat dem, skyltarna med en läkare i en mobilskärm. Reklamen för läkarappar som erbjuder vård i mobilen kan närmast kallas aggressiv och finns i tv, på nätet, på stan … Företagen bakom heter saker som Kry, Min doktor, Doktor24 och Medicoo.
En fördel för patienten är tillgängligheten. Kry har öppet 06-24. Min doktor, Doktor24 och Medicoo har öppet dygnet runt. Väntetiderna för att få kontakt med en läkare är ungefär en halvtimme, och du kan få hjälp nästan var du än befinner dig. Du kan till och med få hjälp om du är utomlands, men tänk på att recept som skrivs ut bara gäller i Sverige.

Läkare som är flerspråkig

En annan fördel är att du slipper riskera att bli smittad av andras sjukdomar i ett väntrum, på samma sätt som du slipper utsätta andra för dina egna bakterier.
Hos Kry kan du även välja en läkare som är flerspråkig. De är inte sorterade efter språk, så söker du ett visst språk får du scrolla igenom listan och har du tur hittar du rätt. För tillfället finns dock inga läkare som talar meänkäli, finska, jiddish, romani eller samiska.

Diagnos kan kännas osäker

Nackdelen är att du bara kan få hjälp med enklare problem som inte kräver provtagning eller någon form av fysisk undersökning. Den diagnos du får kan därför kännas osäker. Och det personliga mötet, möjligheten att ta upp någonting som oroar en eller bara känslan av att få lite sympati från en annan människa uteblir helt när den enda kontakten du har med läkaren är via några hastiga textmeddelanden.
Hittills har det främst varit storstadsboende småbarnsföräldrar och ungdomar som hittat till nätläkarna, men såväl Kry som Min doktor uppger att patientgruppen över 60 ökar. Kry har ingen geriatriker bland sina läkare, men hos Min doktor och Medicoo finns läkare med geriatrisk kompetens.
Är det någonting som yngre personer kan söka för som är mindre lämpligt för äldre?
– Nej. Vi gör en bedömning från fall till fall om det är lämpligt att göra en digital bedömning. Det är helt individanpassat. Multisjuka kroniker är en kategori där vi inte har så många patienter, säger Samuel Danovsky, pressansvarig på Kry.
– Det finns inget besvär som är direkt olämpligt att söka för, men tar man flera mediciner mot till exempel kroniska sjukdomar finns det anledning till ökad försiktighet vid digital handläggning av ett besvär som inte är relaterat till de kroniska sjukdomarna. Detta är något läkaren tar hänsyn till, säger Staffan Jannesson-Billing, läkare och biträdande verksamhetschef på Min Doktor.
Han menar att just äldre patientgrupper ofta är de som oroar sig för smittorisken i väntrum.

Vi testade min doktor

Så hur fungerar det? Jag öppnar appen för Min Doktor, loggar in med mobilt Bank-ID och väljer vad saken gäller bland flera alternativ. Jag ombeds också bifoga ett foto eller en video. Efter att ha tagit ett kort ner i svalget får jag fylla i ett hälsoformulär med frågor om allergier och så vidare.
Gäller ärendet en vuxen är det dags att betala nu. Patientavgiften hos de flesta vårdapparna är 250 kronor. Om du inte är över 85, då är det kostnadsfritt precis som på vårdcentralen. Betalningen kan ske via kort eller faktura. I regel gäller också frikort.
Jag får veta att jag kan bli kontaktad via videosamtal, chatt (textmeddelanden inne i appen) eller telefon, beroende på vad läkaren anser bäst.
Nästan omedelbart hör en läkare av sig via chatt med kompletterande frågor. Jag svarar och sedan … händer ingenting på ett tag. Men efter 25 minuter hör läkaren av sig igen med en remiss för provtagning. Jag måste besöka en mottagning.

Dölj faktaruta

Det som krävs för att du ska kunna använda en läkartjänst i mobilen är i regel en smart mobiltelefon eller surfplatta (i vissa fall går det bra med dator), internetuppkoppling och mobilt bank-ID. Och att du har laddat ner en app.
Det finns en uppsjö av vårdappar. Informationen är sparsam och det är svårt att veta vilka appar som är seriösa, som gäller primärvård och som ingår i Fritt vårdval. En app som påstås vara Europas ledande online-klinik, tycks till exempel mest vara ett sätt att skaffa receptbelagda läkemedel från England med hjälp av ”patientassistenter” och fri frakt …

Utvecklingen går fort

Håll dig därför till sådana du känner till. Kanske har ditt landsting rent av en egen tjänst? I faktarutan här intill kan du se vilka län som hittills har egna vårdappar, och vilka privata företag som ingår i Fritt vårdval. Men utvecklingen går fort.
– Tyvärr har vi inte all kunskap, det är ett stort arbete att försöka följa detta och det händer mycket hela tiden, säger Agneta Rönn, Sveriges Kommuner och Landsting.
Vill du veta mer om en specifik nätläkartjänst hittar du ofta tydligast information om du besöker företagets hemsida från en dator.

Jag laddar ner Kry-appen, öppnar den och loggar in med mobilt bank-ID för att registrera mig. Det går utan problem – bortsett från att villkoren jag måste godkänna är på 10 A4-sidor …
Även appen för Min doktor laddas ner utan problem. Men när jag ska registrera mig stöter jag på patrull. Jag får inte godkänt när jag skriver in mitt telefonnummer. Appen visar hur det ska se ut, och i beskrivningen finns ett bindestreck mellan ”riktnummer och mobilnummer”. Problemet är att varken jag eller min kollega hittar något bindestreck på appens tangentbord (på iphone). Jag får registrera mig från en dator istället. (Enligt Min Doktors kommunikationschef behövs inte något bindestreck. Det gick hur som helst inte att registrera sig från mobilen när vi försökte.)
Så snart jag registrerat mig finns reklamen även i min mejl. På bara några dagar får jag flera meddelanden som vill locka mig att söka vård: ”Få hjälp med din allergi redan idag.” ”Nu kan du träffa legitimerade psykologer – Boka tid med psykolog.” ”Gratis för barn – Boka ett läkarbesök idag.”

Krav på ostördhet

Läkarna som arbetar med nättjänsterna gör det oftast på deltid, parallellt med jobb på vårdcentraler och sjukhus. Hos Kry finns över 200 läkare från hela landet och Min doktor har 150 läkare i sitt stall. Och det är inte bara patienterna som kan befinna sig var som helst. Läkarna kan också ”ta emot” från sina sommarstugor eller lägenheter.
Så hur vet jag att doktorn inte står i krogkön eller sitter med sin familj i soffan och granskar mina födelsemärken?
– Vi har krav på hur rummet ska vara utformat. Ingen annan ska ha åtkomst till rummet. Innan läkarna börjar sina pass måste de lägga upp en bild på sig själva så vi checkar av att de är korrekt klädda och att rummet ser okej ut, säger Samuel Danovsky.
– Hos oss kommunicerar man främst skriftligt med läkaren, säger Staffan Jannesson-Billing på Min Doktor och tillägger att om det ändå skulle behövas ett telefon- eller videomöte är läkaren lika professionell och ostörd som på en fysisk vårdcentral.

Så tycker SPF Seniorerna
SPF Seniorerna är positiva till läkarappar och vård i mobilen som kan avlasta vårdcentralerna. Förutsättningen är dock att de inte stjäl resurser från primärvården.

Egna appar
De landsting som startat någon form av egna ”doktor i mobilen”-tjänster är Västra Götaland, Jönköping, Dalarna, Östergötland, Stockholm, Uppsala, Västerbotten och Kalmar. Även Skåne tycks ha pilotprojekt på gång.
Örebro och Norrbotten har appar för ungdomsmottagning.
Kry och MinDoktor samt Medicoo är privata digitala företag som är knutna till privata vårdcentraler i Region Jönköping.
Doktor.se har en egen vårdcentral i Sörmland.
Doktor24 har samarbetsavtal med några vårdcentraler i Stockholm, främst vårdcentraler inom Aleris, samt med Tiohundra.
Capio har en särskild online-tjänst (Capio Go) som har sin bas i Region Skåne men jobbar för Capios alla vårdcentraler.
Källa SKL

Exempel på besvär för nätläkare
Allergi, astma, bihåleinflammation, depression, erektionsproblem, feber, förkylning, gallbesvär, halsont, hosta, hudförändringar, hudutslag, huvudvärk, håravfall, influensa, klimakteriebesvär, ledvärk, magproblem, magsjuka, munsår,nageltrång, oro, ryggskott, sömnsvårigheter, underlivsbesvär, urinvägsinfektion, ögonbesvär.

Inte lämpligt med nätläkartjänster
Om ditt besvär kräver fysisk undersökning, provtagning eller röntgen (då kommer du att behöva göra ett fysiskt besök och kan få remiss).
Om du behöver narkotikaklassade läkemedel.
Om du behöver sjukskrivas en längre tid.
Om du är akut sjuk.
Källa Kry

 

Dölj faktaruta

För och emot vårdappar

Regeringen vill att Sverige ska vara ”bäst på e-hälsa”« år 2025. Vårdapparna som först dök upp 2015 är en del i detta. Utvecklingen är snabb, men de digitala vårdtjänsterna och reglerna kring dem håller fortfarande på att hitta sin form.
Många ser möjligheter med läkarkontakter på distans men menar att de snarare borde användas för återkontroller och kontakt med fasta vårdkontakter, än åt att ge förhållandevis friska personer tillgång till läkare för åkommor som kan hanteras av sjukvårdsupplysningen. Det finns en farhåga att resurser tas från dem som verkligen behöver vård, som äldre och multisjuka.
Nätläkarföretagen själva framhåller gärna att de tvärt om avlastar vårdcentralerna. Och där vissa ser en risk i att nättjänsterna suger upp läkare som behövs på annat håll ser andra en fördel i att läkare kan lockas att stanna kvar i yrket längre om de kan arbeta friare med hjälp av nättjänster.

Hemlandstinget betalar för vården du fått

Ett problem som åtgärdats är ersättningen. Söker du vård i ett annat landsting än ditt eget betalar ditt hemlandsting för vården du fått. Tidigare var detta ganska sällsynt, men med nätläkare som kan nås från hela landet sköt utomlänsbesöken – och kostnaderna – i höjden. Därför har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, på kort tid sänkt ersättningen per nätläkarkontakt från 2 195 kronor till dagens betydligt lägre rekommendation, 650 kronor.

En annan oro är att risken för feldiagnosticering och förskrivning av antibiotika ska öka när läkare ställer diagnos på till exempel halsfluss utan provtagning. Strama, samverkan mot antibiotikaresistens, har nyligen gått ut med rekommendationen att antibiotika mot halsfluss inte ska skrivas ut av nätläkare och att lunginflammation över huvud taget inte ska diagnosticeras på distans. Och i en debattartikeln i DN 19 april påpekade flera experter på utvärdering av metoder inom hälso- och sjukvård att det än så länge saknas vetenskaplig evidens för att ställa diagnos vid digitala vårdbesök. Bland andra Min doktor påpekar dock att de varit restriktiva med antibiotikaförskrivning hela tiden och att lunginflammation inte är någonting man ska söka för hos dem.

Stort intresse

Men även om den nya typen av vård är under debatt är intresset stort. Privata företag går i spetsen, men landstingen är hack i häl med egna appar och nättjänster. Nu sjukskrivne sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) har uppmuntrat den offentliga vården att själv erbjuda digitala vårdkontakter.
Bli inte förvånad om de flesta av oss haft kontakt med sjukvården via nätet inom bara ett par år.

Text: Frida Andersson Johansson

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-06-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas