Gör ett eget brickbord
Gör det själv | Hemma | Snickra

Gör ett eget brickbord

Låt din favoritbricka bli ett fint litet bord genom att snickra ihop ett enkelt och hopfällbart underrede. Vips har du ett praktiskt avlastningsbord som lätt kan ställas undan och flyttas med efter behov.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-05-18

Det fällbara bordsunderredet gör det möjligt att placera brickan med tekoppen intill favoritfåtöljen eller hängmattan och brickbordet kan användas som tillfälligt bord på terrassen. Det kan användas både inne och ute. Ska det användas ute är det bra om det tål en regnskur. Måla gärna med fönsterfärg som ger en extra hård yta som tål tuffa tag.

Vi älskar praktiska problem!

Paret Anna och Anders Jeppsson är mästare på gör-det-själv-saker. Vet de inte var de ska lägga dynorna till utemöblerna snickrar de ihop en snygg förvaringsbänk. Och för att det ska bli lite roligare att hänga tvätt har de gjort en vacker torkställning i trä.
Deras praktiska brickbord kan man använda både ute och inne.
Klarar vem som helst av att göra det här bordet, Anna?
– Ja, det är faktiskt väldigt enkelt, till och med i amatörsammanhang. Det är min man Anders som snickrar men just det här bordet skulle även jag kunna sätta ihop.
Hur använder du ditt brickbord?
– Hela tiden! Både ute och inne. Jag brukar ha det stående hopfällt med en bricka bredvid och så bär jag det med mig om jag behöver en avlastningsyta. Visst är det bra med ett brickbord för att fika, men det är också fantastiskt att ha om man ska vattna blommorna. Ofta vattnar man försiktigt när växterna står i fönstret, för att man är rädd att det ska svämma över. Men jag ställer växterna på min bricka och vattnar dem där.
Vilka brickor passar till?
– Alla! Det är inte så noga med måtten eftersom man lägger brickan ovanpå. Snyggast är det nog om brickan sticker ut lite över kanten.

Material

Planhyvlat virke 21 x 43 mm (totalt ca 5,5 m)
4 st 905 mm (A)
1 st 305 mm (B)
1 st 258 mm (C)
2 st 400 mm (D)

Sadelgjord (juteband)
2 st ca 550 mm

4 st träplugg diameter 8 mm (ev 2 st markeringsstift 8 mm)
Trälim för utebruk
Träskruv 5,0 x 70 mm
2 st maskinskruv 4,0 x 50 mm med kullrig skalle, låsmutter och tre brickor
Nubb 12 mm
Träspackel, grundfärg och snickerifärg

Dölj faktaruta

Gör så här
1. Ställ kap- och gersågen i 25 graders vinkel och kapa till de fyra benen A. Fasa av benen i den ena änden enligt ritningen så att den plana ytan blir 43 mm.
2. Borra 4,5 mm hål för maskinskruvarna 480 mm från den nedre änden i de fyra benen.
3. Mät noga, borra för träplugg i två av benen A och i tvärslån B. Limma ihop dem med träplugg. Sätt i press och låt limmet torka. (Med markeringsstift i samma diameter som träpluggarna är det enkelt att få hålen exakt mitt för varandra: Borra hål i tvärslåns ändträ. Sätt i markeringsstiften. Placera tvärslån i rätt läge och pressa mot benet. Stiften markerar var hålen ska borras i benet.) Montera på samma sätt ihop det andra benparet med tvärslån C.
4. Limma och skruva fast de båda D på benparen. Var noga så att avståndet mellan benen är samma upptill och nertill.
5. Spackla över skruvhuvuden och småskador. Slipa väl. Ytbehandla.
6. Montera ihop benparen med maskinskruvarna. Sätt en bricka under skruvhuvudet, en bricka mellan benen och en bricka mellan ben och mutter. En låsmutter gör montaget säkrare.
7. Spika fast ena änden av de två bitarna sadelgjord på undersidan av den ena tvärslån
D med nubb.
8. Ställ brickbordet upp och ner med rätt vinkel mellan benen. Då ska yttermåttet mellan tvärslåarna vara 390 mm. Fäst sadelgjordarnas andra ändar på samma sätt i den andra tvärslån D.

Beskrivning Anders och Anna Jeppsson

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-05-18
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas