Gör en egen pall – och andra saker
Foto: Colourbox. Foto pall: Hilda Grahnat
Gör det själv | Hemma | Hantverk

Gör en egen pall – och andra saker

Bygga, det kan väl bara andra göra. Eller? Faktum är att det inte behöver vara svårt. Erik Eje Almqvist har inspirerats av formgivaren Enzo Mari, vars idé var att alla själva skulle kunna bygga det de behövde.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-11-22

För några år sedan råkade journalisten Erik Eje Almqvist komma över en spiralhäftad bok med monteringsanvisningar för enkla möbler i trä. De var gjorda av obehandlat furu och hade oslipade sågsnitt.
Trots enkelheten såg Erik direkt att möblerna var harmoniska och dessutom funktionella. Boken var från 1974 och skriven av den italienske formgivaren Enzo Mari. Erik började läsa mer om honom, en vitskäggig och radikal man uppfylld av såväl arbetslust som en stor portion antipati mot den moderna kulturen.
Enzo Mari var 42 när han skrev det lilla häftet, som var en uttalad protesthandling mot slit- och slängkulturen. Men hans mål var inte att få folk att sluta konsumera. Däremot ville han få dem, eller oss, att fundera lite mer grundläggande på sakerna vi har omkring oss. Vad är en möbel, vad gör den vacker? Vad behöver vi egentligen? Han ville få människor att lära sig ”tänka med händerna”. Att själva kunna skapa det
de behövde.

Man behöver alltså inte vara någon erfaren hemmabyggare för att klara det här.

Erik började bygga flera av möblerna själv. Under arbetets gång märkte han att han behövde anpassa beskrivningarna lite efter svenska standardmått på brädor, det stämde inte riktigt med det italienska. Han bad Enzo Maris förlag om lov och fick tillåtelse att publicera sina egna, bearbetade ritningar av möblerna. Resultatet blev boken Hammare & spik.
Erik vill, precis som sin förebild Enzo Mari, uppmuntra alla att plocka upp hammaren och spiken. Inga dyra verktyg behövs, bara det mest elementära. Man behöver alltså inte vara någon erfaren hemmabyggare för att klara det här.
Belöningen när man är klar är den förunderliga och tillfredsställande känslan man får av att sitta på en pall man har byggt själv.

Enzo Mari ville få människor att lära sig tänka med händerna.

Kom ihåg!
1. Studera ritningar och bilder noga. De ger ofta en tydligare vägledning än texterna.
2. Instruktionerna ska främst betraktas som förslag på i vilken ordning du lämpligen gör de olika momenten.
3. Att ”fästa” betyder att du antingen limmar och spikar eller skruvar. Alla spikade sammanfogningar behöver minst två spikar.

Du behöver

  • Hammare
  • Spik
  • Trälim
  • Såg (om du inte ber att få allt uppsågat efter mått på brädgården)
  • Måttband eller tumstock
  • Blyertspenna

Bra att ha men inte nödvändigt

  • Sandpapper
  • Slipkloss
  • Vinkelhake
  • Borr
  • Träolja, lack
  • Hovtång
  • Stämjärn
Dölj faktaruta

Gör så här

1.Börja med att montera en av pallens två halvor. Fäst sitsen (A) ovanpå det kortare benet (B) och innanför det längre benet (C) så att formen av ett upp- och nervänt U bildas.
2. Gör likadant med de återstående A-, B- och C-bitarna för att bygga pallens andra halva.
3. Lägg den ena halvan ner på din arbetsyta. Se till att hörnen är rätvinkliga. Fixera den sedan genom att fästa slån (D) 143 mm upp på de båda benen. Utanför det långa benet (C) ska (D) sticka ut 21 mm. Utanför det korta ska det sticka ut dubbelt så långt.
4. Ställ pallhalvan på golvet och kontrollera att den står rakt. Annars får du gå tillbaka till 3 och försäkra dig om att alla vinklar är räta.
5. Ställ den kvarvarande halvan i spegelvänd position mot den färdiga så att varje gavel har ett långt (C) och ett kort (B) ben. De kortare benen ska på båda sidor vara placerade 21 mm längre in än de långa.
6. Se till att alla hörn står rätvinkligt. Skruva eller spika genom slån (D) in i benen på den omonterade halvan.

Dölj faktaruta

 

Text Ulrika Palmcrantz
Byggbeskrivning Erik Eje Almqvist
Foto Hilda Grahnat

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-11-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas