Brodera dina tankar
Leva & uppleva | Hantverk

Brodera dina tankar

Broderi har fått en renässans och blivit populärt igen. Men korsstygnen har fått ge plats åt en friare form av broderi. Många använder nu nålen mer som en penna och broderar text.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-01-16

Prydliga korsstygnsdukar i all ära, men de senaste tio, eller kanske närmare tjugo åren, har många börjat brodera på ett helt annat sätt. Mycket friare. Allra mest populärt har det blivit att brodera ord och finurliga formuleringar. Lite som en lek med äldre tiders ordspråk.
På så sätt har broderiet gått till att bli mer personligt och också generationsöverskridande. Det finns egentligen ingenting som är rätt eller fel längre, det handlar mer om att uttrycka sig.
– Det ligger väldigt nära konceptuell konst, säger Kerstin Nettelblad, som broderar flitigt.
Hon är uppvuxen med en mamma och en mormor som var duktiga på handarbeten, inte minst broderi. Det broderades fina dukar som skulle smycka småbord och byråer.
– På den tiden var det ju viktigt att kunna visa upp fina broderade dukar när man hade bjudningar. Men sedan när man ärver alla dessa dukar undrar man lite vad man ska göra med dem. Kanske är det lite av en protest också, att jag har börjat brodera fast på mitt eget sätt, säger Kerstin.
Hon har vuxit upp med respekt för handarbete, mormor och mamma var duktiga och gjorde fina saker.
– När jag blev pensionär och fick lite mer tid tänkte jag att det skulle vara kul att prova på att brodera. Men jag broderar helt andra saker än mamma gjorde.

 

När Avicii dog broderade jag ”wake me up” med ett hjärta till mitt barnbarn som gillar honom. Det blir lite grand att man binder ihop generationerna med det här.

 

Kerstin Nettelblad

Väldigt meditativt

Det Kerstin gillar allra mest är det som kallas för slow stitch, och går ut på att man bara sitter och broderar, upp och ned med nålen.
– Man gör det helt utan krav på att det ska bli något. Det är väldigt meditativt att bara sitta och mata stygn och låta nålen gå. Det finns människor som blir helt besatta av det här och sitter och tråcklar hela dagarna.
Ofta blir det ord, man uttrycker det man tänker och känner med stygnen.
– När Sara Danius dog broderade jag en egen dödsannons till henne, med en stor rosett i rosa/orange och broderade in hennes namn och datum. Och när Avicii dog broderade jag ”wake me up” med ett hjärta till mitt barnbarn som gillar honom. Det blir lite grand att man binder ihop generationerna med det här.
Hon tycker att det är synd att många äldre slutar brodera för att ”ingen ändå vill ha det”.
– Det vill de visst, bara man gör det lite mer personligt, säger Kerstin bestämt.
Ibland tar hon också gamla broderier och gör om dem på sitt eget sätt.
– Jag köpte ett korsstygnsbroderi på loppis, och så broderade jag in orden ”old lives matter” på det. Och på en liten duk med hjärtan som min mamma broderat har jag satt på en idolbild av Elvis Presley. Hädar jag det mamma gjort då? Jag tycker inte det, nu sitter den på väggen och jag tänker på mamma varje gång jag tittar på den. Annars kanske den hade hamnat i någon insamling.

 

 

Nu var jag på desperat jakt efter något att fokusera på, något som kunde hjälpa mig att slappna av.

Gisela Ståhle

 

Att det kan vara rena meditationen att brodera ned tankar och ord är det fler som vittnar om. Inte minst Gisela Ståle, som för ett par år sedan hamnade i en kris då hon brände ut sig själv i jobbet som lärare.
– Jag hade aldrig tidigare hållit på med handarbete, men nu var jag på desperat jakt efter något att fokusera på, något som kunde hjälpa mig att slappna av. Det hade lika gärna kunnat bli näverslöjd, men jag råkade hitta ett broderi-kit som jag köpte med mig hem.
När hon väl skulle brodera den lilla blomman som kitet innehöll insåg hon att den faktiskt var rätt tråkig. Inte ville hon ha den på väggen och inte heller ge bort den till någon.
– Så jag började brodera några ord som kom till mig istället. Det råkade bli ”Träl res dig”, eftersom det var i det läget jag tyckte att jag befann mig just då.
Gisela gillar att leka med ord, och snart hamnade den ena underfundiga mening en efter den andra på en tygbit.
– Jag kände direkt att det fyllde en funktion, jag blev lugn när jag satt med nålen och lät den gå. Det är det mest terapeutiska man kan göra, man hamnar i en skön och långsam rytm. Broderandet har gjort mig så mycket gott. Först sitta och tänka ut orden och meningarna, och sedan sitta och brodera och få ned dem på tyget. Det är både kreativt och meditativt på samma gång. Det är väldigt skönt och avslappnande, jag tänker inte på något annat just då.

Broderauttexten

I Giselas fall har broderiet dessutom lett till något hon idag kan försörja sig på. Hon trycker sina tankeväckande broderade ord och säljer dem via sin hemsida www.broderauttexten.se. Det går också att se fler av hennes alster på Facebook och Instagram, under samma namn: broderauttexten.
Det är roliga formuleringar som ”jag kan tyvärr inte närvara idag pga vill inte”, ”vila i tid” och ”vägra skärp dig”.
– Det är roligt med all respons jag får, folk som kommenterar och känner igen sig. Även det är terapeutiskt, säger Gisela. Det här har blivit mitt konstnärliga rum.
Hon är övertygad om att vem som helst kan börja brodera och tycka att det är roligt.
– Är det för mig kan det var för dig, jag lovar! Jag hade aldrig varit i närheten av handarbete förut. Det är inte svårt på något vis.
Att brodera kan också vara ett sätt att gå igenom och bearbeta det man upplever i nuet. Berit Ingeborgsdotter Weber började i samband med att hon gick i pension brodera en dagbok, nästan som serieteckningar fast i broderad form. För henne handlar inte broderi om att slappna av, utan om att uttrycka sig.
– Jag har alltid broderat berättelser, och på senare tid har jag gått över till att göra serierutor, med både text och bild. Jag höll på med fotodokumentation tidigare, men det här tycker jag är roligare. Det är ett kul sätt att få utlopp för sin kreativitet.

Berit broderade situationer som säkert de flesta kan känna igen sig i. Skräcken över att det tydligen är nu som pensionär man ska ta tag i sina drömmar, eller hur hon saknar lönen men inte medarbetarsamtalen…
– Man blir glad av det här, jag blir glad när jag själv kommer på sånt jag tycker är roligt och jag blir glad att se vad andra gör.

Broderar du också?

Foto Colourbox

Dela gärna med dig av det du gör i vår Facebook-grupp Kreativ senior!
Några andra grupper på Facebook är korsstygn 2.0, Fuldesign och Broderauttexten.

Dölj faktaruta

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-01-16
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas