Ingrid, 92, och hennes kompisar uttagna till Liljevalchs vårsalong
Nyheter | konst
Textilcollaget "Kafferepet" som ska ställas ut på Liljevalchs vårsalong 2021. Bredvid står Ingrid Hansén. Foto: Britt Algotsdotter

Ingrid, 92, och hennes kompisar uttagna till Liljevalchs vårsalong

När pandemin slog till satte sju damer i åldrarna 80-92 år på ett seniorboende igång med att göra lapptäcken och textilcollage. Nu ska ett av deras verk ställas ut på Liljevalchs Vårsalong 2021.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-13
Ingrid Hansén och lapptäcket med barndomsminnen.

– Det var så överraskande. Vi kunde inte drömma om att komma med, säger initiativtagaren Ingrid Hansén, 92.

När Senioren pratar i telefon med henne är hon på ett strålande humör. Hon har precis kommit tillbaka från Liljevalchs efter att ha lämnat av textilcollaget ”Kafferepet”.

– Min son skjutsade mig och det var så skönt att få komma ut, att få åka på Strandvägen och se solen skina. Det var fantastiskt, säger Ingrid som bor på ett seniorboende på Södermalm i Stockholm.

Hon berättar entusiastiskt om besöket på Liljevalchs.

– Det var så roligt att se alla som stod där och köade med olika konstverk med stort hopp om att bli upptäckta. Och så är vi en av alla som får vara med.

Ville bli modetecknare som ung

Konkurrensen är stenhård. Av 4 093 ansökningar valdes 158 konstnärer ut och Svärdets seniorer, som damerna kallar sig efter kvarteret de bor i, är alltså en av dessa.

Sen går det inte att säga annat än att det är rättvist att Ingrid Hansén vid 92 års ålder blir ”upptäckt”

När hon var ung ville hon bli modetecknare och dottern och en av hennes två söner är konstnärer precis som hennes man var som hon levde tillsammans med i 70 år.

– Ja, tänk så det kan bli, säger hon och skrattar.

Tanken på Liljevalchs fanns inte

Men tanken på Liljevalchs var inte ens nära att finnas i tanken när Ingrid Hansén drog igång det här projektet förra året. Det var mest ett sätt att hitta på saker för att kunna umgås tillsammans med andra på seniorboendet.

– Jag tyckte att det var vansinnigt att folk skulle sitta och sy själva och sen stoppa undan det de gjort i sina byrålådor. Jag ville att det skulle bli något av allting, att vi skulle försöka göra ett gemensamt arbete, säger Ingrid.

Det tredje större verket. Ännu ett lapptäcke.

Det blev sju damer som satte igång och Ingrid som jobbade som lärare innan pensioneringen såg inga problem med att hålla i projektet.

– Kan jag lära barnen att jobba tillsammans kan jag lära 80-åringar också. Det handlar bara om att få människor att fungera ihop, säger Ingrid.

Det har hittills blivit tre större verk och några mindre.

– Vi började med att lapptäcke där folk fick börja tänka ut barndomsminnen och det var så roligt att se vad de kom med. Det var gamla skridskor, bärkorgar och grässtrån med hjortron och så vidare. Några sa att de inte kan men alla kunde visst! säger Ingrid.

Inspirerad av Josabeth Sjöberg

Nästa projekt blev ett textilcollage inspirerat av Josabeth Sjöberg, konstnär på 1800-talet som bodde hela sitt liv på Södermalm. Josabeth Sjöberg är känd för de målningar hon gjorde av sina tolv hem på Södermalm och för scener från vårdboenden för äldre kvinnor och kyrkointeriörer.

Svärdets seniorer valde ut målningen Borgerskapets Enkehus och Ulla Smith Örn, en av deltagarna i projektet, scannade in den och skrev ut figurerna och sen var det bara för alla att börja sy. Måtten på textilkollaget är ungefär 1 meter x 70 centimeter.

Utställningen går att se hela sommaren

Som sagt, det fanns ingen tanke på Liljevalchs Vårsalong då men en av damerna föreslog att de skulle anmäla konstverket och nu hänger det där.

Men ännu viktigare har nog varit gemenskapen och att de lärt känna varandra sen de började med projektet:

De sju personer som ingår i Svärdets seniorer är Ingrid Hansén, Mariann O Andersson, Viola Bagne, Annica Pauli Blom, Inger Rindsjö, Ulla Smith Örn och Ulla Rosendahl.

Liljevalchs Vårsalong 2021 skulle ha öppnat i januari men starten är nu framflyttad till 23 april och utställningen går att se hela sommaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas