Kom igång med akvarell
Foto: Colourbox
Leva & uppleva | Passion

Kom igång med akvarell

Har du också drömt om att börja måla akvarell? Allt du behöver för att komma igång är färg, pensel och papper. Prova, det är roligare än du tror. Och väldigt avslappnande.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-10-10

Nyligen pratade allas vår Ernst Kirchsteiger i tv om hur avslappnande han tycker det är att sätta sig ner och måla. Det kan många skriva under på. Inte minst Catharina Nyberg i det här numret av Senioren som beskriver hur hon försvinner in i en annan värld när hon målar akvarell.
När man målar akvarell finns det två tekniker, vått i vått och vått i torrt. Det innebär att man antingen blöter pappret med vatten innan man målar eller inte. Är pappret blött kommer färgen att flyta ut, vilken den inte gör lika mycket på torrt papper. Effekten blir helt olika.
– När man börjar måla akvarell ska man våga leka och inte tänka så mycket på resultatet, säger Lars Berg som är konstnär. Det gäller att ha tillit och vara öppen för att akvarellen visar mig vad som är möjligt i stunden.

Man kan alltid låta målningen torka och sedan fortsätta med den när pappret blivit torrt.

Du behöver

  • Akvarellfärg, papper och penslar. Färgen säljs antingen som hårda kakor i två storlekar: halvkopp och helkopp. Den säljs även som flytande på tub.
  • Akvarellpapper finns med lite olika struktur på, varmpressat, kallpressat och rough. Varmpressat är det slätaste pappret.
  •  Såväl färg som penslar och papper finns i olika prisklasser. Ett tips är att börja med det lite enklare och sedan successivt byta upp sig om man vill.
  • På exempelvis Clas Ohlson eller Panduro finns produkter till bra priser.

 

Dölj faktaruta

Man ska inte heller ha för stor ”respekt” för materialet, menar han.
– De där kakorna med färg ser ju så fina ut, penslarna och pappret också. Det kan göra att man nästan kan känna sig lite hämmad. Men kan man släppa det och bara braska på och njuta blir det riktigt roligt. Det finns alltid ett överraskningsmoment när man målar akvarell.
Man kan alltid låta målningen torka och sedan fortsätta med den när pappret blivit torrt.
– Ett tips om man till exempel vill måla ett hus är att man först gör bakgrunden, låter pappret torka och därefter målar lite mer detaljrikt, säger Lars Berg.

Text Ulrika Palmcrantz

En bra nybörjarövning

  • Tejpa med vit tejp runt kanten på ditt akvarellpapper. Tejpa också ett kors i mitten så du får fyra kvadrater.
  • Börja sedan med den översta rektangeln, blöt penseln och fukta pappret. Måla sedan med en färg i den rutan. I rutan bredvid målar du direkt på torrt papper.
  • I de nedre rutorna målar du med två färger, i den ena på vått papper, i den andra på torrt. På så sätt lär du dig hur färgen reagerar på vått respektive torrt papper.
  • Fler handfasta tips finns på Tecknarkoden på Youtube.

 

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-10-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas