Ny app ska träna hjärnan
Hälsa & medicin | Hemma | Testat

Ny app ska träna hjärnan

Brain+, en app till Iphone och Ipad har tagits fram i samarbete med danska hjärnforskare. Veteranen har snabbtestat.

Publicerad 2014-05-06

Hjärntränarappen, som innehåller tre spel som tränar hjärnan på olika sätt och som är framtagen i samarbete med universitetet i Köpenhamn, är gratis och du kan ladda ner den från Appstore. Men sedan är det inte bara att börja spela. Brain+ visar sig nämligen vara en ganska krävande historia, där den ambitiöse bland annat kan skapa träningsprogram och se kurvor på hjärnans utveckling. Det betyder att du måste bläddra dig igenom ett antal rutor innan du kan börja spela. För att kunna följa instruktionerna och spela de tre spelen bör du dessutom vara hyfsat bra på engelska.

 

Det första spelet ”Fresh Frog” går ut på problemlösning och med hjälp av det här spelet kan du öva upp din förmåga i att planera framåt.

En groda ska hoppa fram till en prinsessa med så få hopp som möjligt. Men för att hoppa måste du använda dig av de olika varianter av steg som tillhandahålls. Du kan alltså inte själv välja helt hur grodan ska gå. Det kan ta någon övningsomgång, men när man väl har listat ut hur spelet fungerar är det inte särskilt svårt, om man bara kommer ihåg att tänka i ”grodans riktning”. Tror man. Det visar sig att svårigheten ökar ju längre du spelar.

 

I ”Captains Challenge” ska du kryssa fram med sjörövarskeppet mellan grynnor för att öva upp din uppmärksamhet och visuella förmåga. Det verkar väldigt enkelt till att börja med, men faktiskt så är det inte så lätt att både komma ihåg bästa vägen för skeppet att åka, och att sedan komma ihåg exakt var alla grynnorna finns.

 

”Remember me?” heter det tredje spelet. Här är det minnesträning och social förmåga som gäller, och det blir riktigt svårt en bit in i spelet. Flera och flera personer visas på bild, presenterar sig, och berättar fakta om sig själv. Under tiden får du frågor. Vad heter jag? Vilket land kommer jag ifrån? Vilket är mitt favoritinstrument? Hur många år är min syster? Även om både Fresh Frog och Captains Challenge skulle gå att klara utan kunskaper i engelska, så är det ett måste när du spelar ”Remember me?”.

 

Väljer du att lägga upp ett träningsprogram ska du ägna ett visst antal minuter åt de olika spelen varje dag. Men vill du bara fördriva tid och spela lite då och då går det lika bra. Då väljer du bara alternativet ”Free play”.

Vill du läsa på mer om hjärnan och träning så finns det fakta på engelska under fliken ”Science”. Självklart – som för alla gratisappar – finns det även en betalversion som du kan uppgradera till.

 

Och Veteranens resultat då? Nja, undertecknad måste spela en del till innan jag kommer upp i de eftersträvansvärda poängen. Minnet är hyfsat, men uppmärksamheten är det värre med. Ett alternativ är förstås att jag sänker mina personliga mål, men det känns som att fuska.

 

Känner du dig inte redo för appar i mobilen? Träna hjärnan här på Veteranen.se i stället. Här hittar du både korsord och sudoku, memory och pussel.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

7 hjärnappar

Här är 7 appar som tränar hjärnan. Veteranen har dock bara testat Brain+. De flesta kräver att du kan förstå engelska.

Brain+
(Iphone)

Memory Trainer
(Android)

Lumosity Brain Trainer
(Iphone)

Charge Your Brain
(Iphone)

Einstein Brain Trainer
(Iphone)

Twinoo brain training

BrainSchool

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas