Romantiska blommor
Queen of Sweden. Foto: Susanna Rosén
Hemma

Romantiska blommor

Trädgård. Rosor, pioner och iris är en oslagbar kombination. Väljer man sorter i mjuka och pastelliga färgtoner kan det knappast blir mer romantiskt. De är lika vackra i rabatten som i buketten.

Publicerad 2011-06-04

Det är inte helt lätt att sätta fingret på vad som är en romantisk trädgård. Är det växterna, färgerna eller hur man komponerar? Det är nog alla tre. Växterna ska vara fylliga och gärna i en mjuk färgskala. Sedan ska det också vara mycket växter, gärna många olika tillsammans. Men det finns tre trädgårdsväxter som slår alla – och det är rosor, pioner och iris.

För att de ska komma bäst till sin rätt behöver de ett matchande sällskap som framhäver deras skönhet. Alla tre har stora och dominanta blommor som kommer bättre till sin rätt om de får ett skirt och småblommigt sällskap.

Vilka man väljer beror på blomningstid. Rosor, som i regel blommar från början av juli och framåt, passar tillsammans med brudslöja, perovskia, gillenia och kantnepeta.

Pioner, som ofta blommar tidigare på sommaren, blir vackra med olika nävor, kaukasisk förgätmigej men också stjärnflocka.

Irisens blomning är kanske inte så långvarig men den är desto mer pampig när den är i full blom. Därefter står de upprätta svärdslika bladen i rabatten. Det stela växtsättet bryter av fint mot mer yviga perenner.

Både rosor och pioner trivs i normal trädgårdsjord, som gärna får vara lite tyngre. De har inte alls något emot lerjordar, snarare tvärtom.
Irisar däremot trivs bäst på en solig och väldränerad plats så att de ytliga jordstammarna inte får för blött. Om man har en normal trädgårdsjord och platsen är solig till halvskuggig kan man ha alla tre i samma rabatt.

Rosor och lavendel är en klassisk kombination. Tänk bara på att lavendeln gärna vill stå i lite lättare jord än många rosor så det gäller att hitta en bra kompromiss.
Andra växter som bättre trivs tillsammans med rosor är brudslöja, stäppsalvia, daggkåpa eller kantnepeta. De har alla en lång blomningstid och de är också växter som passar lika bra tillsammans med pioner och iris.

Det kan vara vackert att anlägga en rosenträdgård med lågvuxna rabattrosor eller en pionträdgård som ramas in med buxbom.
I norr kan man istället plantera praktspirean Little Princess eller brekkavide som kan klippas som buxbom och är härdiga i alla fall till zon 7.
Mest romantiska är de med fyllda blommor men också de med stora flockar med enkla blommor. Särskilt fina är gammaldags buskrosor. De blommar ofta med ett enda överdådigt flor kring midsommar. Det finns också gammaldags rosor med lång blomtid som till exempel Louise Odier.

Många nya buskrosor som påminner om de gammaldags rosorna blommar extremt länge, från början av juli och långt in på hösten. Dit hör bland annat kanadensiska rosor. Många av dem doftar men inte alla. Vissa har förlorat sin doft under förädlingens gång.

ljuvliga är framför allt trädgårdsirisar med maffiga, riktigt volangprydda blommor i toppen av en stadig blomstängel. Bladen är långsmala, svärdsformade och står alldeles upprätt i rabatten. De bryter av fint mot de flesta andra perenner som ofta har ett mer bulligt växtsätt med flikiga blad. De finns i alla möjliga färger. Särskilt ljuvliga är de i pastelltoner men också i vitt.
Tänk på att de vill växa soligt och i en väldränerad jord. Står de för fuktigt kan jordstammarna ruttna bort. Höjden varierar mellan 50 och 90 cm.
Det finns också andra irisarter för fuktiga jordar men de har mindre blommor.

Pioner har inte bara en förförisk blomning, många av dem har också en ljuvlig doft. Fördelarna med pioner är många. De är inte bara vackra och väldoftande, de är också härdiga i hela landet och blir sällan skadade av sjukdomar och glupska vilda djur. Till och med rådjuren brukar ignorera dem.

Om man vill ha sorter som doftar extra gott kan man välja någon av de här: Cheddar Cheese, Couronne d’Or, Duchesse de Nemours, Edulis Superba, Fairy’s Petticoat, Festiva Maxima, Felix Crousse, Lady Alexandra Duff, Monsieur Jules Elie, Mrs Franklin D Roosevelt, Pink Lemonade och Sarah Bernhardt.

Text och foto: Susanna Rosén

Queen of Sweden
(bild ovan)
Queen of Sweden är en engelsk ros från David Austin med milt aprikosrosa blommor. Den har också en lätt doft av myrra. Austin-rosorna är kända för sina välformade blommor och det finns många sorter i milda färger att välja bland. Däremot hör de inte till våra härdigaste rosor. Det klarar bara vintrarna i södra halvan av Sverige, där det är zon 3 eller varmare. Fast det är nya sorter har de mycket av den gammaldags rosens skönhet. Växtsättet är inte så fylligt så det blir vackrare om man sätter flera i grupp eller låter dem ha sällskap av en perenn som fyller ut.


Foto: Susanna Rosén
Sommerwind
Sommerwind är en söt buskros som blommar rikligt med mellanrosa fyllda blommor med aningen vågkantade kronblad. Det ger den ett näpet intryck. Den blommar från juli och långt in på hösten. Busken blir runt 70 cm hög och lika bred. Här har den fått sällskap av perovskian Blue Spire som blommar med lavendelblå blommor. Rosen är härdig till zon 5.


Foto: Susanna Rosén
Blåblommande trädgårdsiris Trädgårdsirisar finns  i  många olika färger och färgkombinationer.


Foto: Susanna Rosén
Iris Alizes  
En vit trädgårdsiris med stora fluffiga blommor med blåtonade kanter på de yttre kalkbladen. Just den här heter Alizes men det finns andra som är snarlika.


Foto: Susanna Rosén
Iris Going Home
Det finns också trädgårdsirisar med romantisk puderaprikos blommor som för tankarna till gammaldags damunderkläder. Just den här heter Going Home. Skägget som tittar fram längst in på kalkbladet lyser varmgult.


Foto: Susanna Rosén
Bowl of Beauty
Alla pioner har stora blommor men formen varierar. Bowl of Beauty är en välformad pion i »japansk form« med rosa blomblad som omger den vita bollformade tussen i mitten. Det är egentligen ståndare som omvandlats till trådsmala blomblad. Den blir cirka 85 cm hög och har god doft.


Foto: Susanna Rosén
Sarah Bernandt
En liten stjärnflocka tillsammans med pionen Sarah Bernhardt. Det är en luktpion med tätt fyllda blommor i en mjuk rosa färgton. Den har också en ljuvlig doft. Det är en gammal sort från 1906. Plantan blir runt 90 cm hög. Blomningen brukar vara som vackrast runt midsommar. När blomningen är över står bladverket fint resten av säsongen.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas