Karl-Bertil Jonsson på scen
Leva & uppleva | Teater
Vanna Rosenberg, Anton Lundqvist, Peter Dalle och Henrik Dorsin på scen med Karl-Bertil Jonssons julafton. Foto: Robert Eldrim.

Karl-Bertil Jonsson på scen

Vem älskar inte filmen om Karl-Bertil Jonsson? Tage Danielssons älskade berättelse om den godhjärtade fjortonåringen som »tar från de rika och ger till de fattiga«. Nu sätts den upp på Scalateatern i Stockholm.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-10-30

Varje jul sedan 1975 har Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton visats på tv. För många av oss är den en precis lika viktig tradition som Kalle Anka.
Per Åhlin var den som animerade och regisserade filmen om Karl-Bertil, och nu när den sätts upp på scen är han produktionsdesigner.
– Ja, en väldigt fin titel som jag aldrig haft tidigare, säger Per lite underfundigt.
Övriga inblandade i scenversionen är Henrik Dorsin som gjort bearbetning och sångtexter, Anna Vnuk som står för regin och Carl Bagge som komponerat den nyskrivna musiken. I huvudrollerna ser vi Anton Lundqvist som Karl-Bertil, Vanna Rosenberg som den ömma modern och Peter Dalle som fadern Tyko Jonsson.
Är det svårt att överföra tecknad film till scen och ha kvar rätt känsla och karaktär?
– Ja, film är ju film och teater är teater. Men det här gänget har varit väldigt angelägna om att utgå från filmens karaktärer och få den rätta känslan. Jag hade nog inte sagt ja till att vara med om jag inte känt att de var inne på rätt väg.

Karl-Bertil Jonssons julafton

Per Åhlin. Foto: privat

Scalateatern, Stockholm.
Premiär 8 nov, spelas till 13 jan.
Biljetter bokas på www.scalateatern.se, direkt i biljettkassan på Wallingatan 32 i Stockholm, eller på telefon 08-14 35 75.
Julbord bokas tillsammans med biljetterna. Pris 695, 495 och 195 kr.

Dölj faktaruta

Att filmen blivit så högt älskad som den blivit tycker Per Åhlin är lite ”förvånande”. Det var inget han räknat med när han blev tillfrågad av Tage Danielsson då när det begav sig.
– Tage och jag hade samarbetat i många år redan, så jag tackade förstås ja när han frågade. Det var ett nöje att jobba med Tage, man blev så inspirerad av hans texter och tankar. Jag tror att det är det som är hemligheten också bakom framgången med filmen, det är Tages berättelse i grund och botten som gör det hela. Varje gång man ser den möts man av honom, det är en ren glädje.
Historien kommer att vara densamma som i originalet, men mer utsvävat med musik- och dansnummer.

Eftersom föreställningen spelas inför julen kommer det också att erbjudas julbord på Scalateatern, i sann Hasse & Tage-anda med tre olika prisklasser, Byrådirektör, Vanligt folk eller Fattig Sate.

 

Text: Ulrika Palmcrantz

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-10-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas