Ät vilda växter
Mat & Dryck | Matnyttigt
Lisen Sundgren Foto: Bianca Brandon-Cox

Ät vilda växter

Ogräs, vilda blommor och vackra trädgårdsväxter - vitaminkickar finns överallt. Lisen Sundgren tipsar om blommor och växter du kan äta.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-06-08

Att gå ut i skog och natur mår man bra av. Det är en njutning för både kropp och själ. När man ändå är ute kan man passa på att plocka med sig lite vilda växter hem och göra goda saker av.

– Det finns så mycket näring i våra vilda växter. Det är en riktig vitaminkick man får av att äta av dem, säger Lisen Sundgren som skrivit boken Äta vilda växter.

Börja med säkra kort

I boken presenterar Lisen 33 av våra vanligaste vilda och ätliga örter, blommor och bär. Vackert illustrerade och kompletterade med recept och tips på hur man kan använda växterna i matlagningen eller bara äta dem som de är.

– Man kan börja med växter man är helt säker på, som maskrosor och nässlor. Och prova sig fram med hur man bäst tycker om dem. Man kan koka te på bladen, blanda dem i en sallad eller mixa med något. Man behöver inte kunna en massa matlagning, det bästa är egentligen att bara smaka och testa.

Ogräspasta

Färska maskrosblad är goda att ha i en sallad eller bara blanda ner i pastan, tipsar Lisen.

– Det där lite beska är dessutom jättebra för matsmältningen. Att bara fräsa dem med lite olivolja, salt och citron är gudomligt gott. Och maskrosblad i kombination med ägg är också fantastiskt, som i en omelett till exempel.

En delikatess

Nässlor är ett annat säkert kort. En nässelsoppa gjord på späda, nyutslagna nässelblad är en delikatess.

– Ibland gör jag en pesto på nässlor också. Då får man förvälla bladen och sedan mixa med en neutral olja och solrosfrön, så får man en kräm man kan ringla över pastan eller vad man nu vill använda den till.

Får du inte bort dem – ät dem

Det finns många växter som klassas som ogräs men som i själva verket är väldigt goda och dessutom nyttiga. Som kirskål.

– Folk kämpar med att ta bort sin kirskål, och visst kan jag förstå att man inte vill ha den över hela sin trädgård. Men har man kirskål har man alltid färska grönsaker. Att ta späda skott och bara äta som de är, eller smörslunga dem och servera som tillbehör, det måste ni prova… Kan du inte få bort dem, ät dem! som jag brukar säga, skrattar hon.

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Colourbox

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-06-08
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas