Baguetter
Mat & Dryck | Recept

Baguetter

Bjud på hemlagad baguette!

Publicerad 2008-01-15

3 st baguetter
Tid: ca 2 timmar

25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olja
7 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream
1 msk salt

1. Smula jästen i en bunke. Slå över vattnet och rör så att
jästen löser sig. Tillsätt olja och mjöl och arbeta degen i minst 5 minuter. Tillsätt till sist salt och arbeta 3 minuter till.

2. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme. Putta sedan ihop degen så att den sjunker ihop och låt den sedan jäsa i 30 minuter till.

3. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Knåda helt lätt och forma delarna till baguetter. Rulla dem i mjöl och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter, gärna på baguetteplåt eller med ihoprullade handdukar emellan så att de inte blir för platta.

4. Sätt in bröden i mitten av ugnen i 250 grader. Spruta in vatten i ugnen med en blomspruta när du sätter in bröden och sänk samtidigt temperaturen till 225 grader. Grädda i cirka 25 minuter tills baguetterna fått fin färg. De ska kännas lätta när man lyfter dem.

5. Låt svalna på galler.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.