Chokladgifflar
Mat & Dryck | Mat

Chokladgifflar

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-03-30

Cirka 16 stycken

Deg
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 krm salt
1/2 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
ca 9–10 dl vetemjöl + lite till utbaket

Fyllning
100 g hackad mörkchoklad (ca 55 procent kakao)
50 g smör, rumsvarmt
100 g riven mandelmassa
1 ägg uppvispat
smält mörk choklad, ca 55 procent
florsocker

1 Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 20 grader och häll över jästen. Rör tills jästen har löst sig och tillsätt salt, strösocker och lätt uppvispat ägg. Arbeta in mjöl och smör lite i taget till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
2 Fyllning: Rör ihop choklad, smör och mandelmassa.
3 Dela degen i två delar, kavla ut till rundlar ca 45 cm i diameter. Skär varje rundel i 8 trekanter. Fördela fyllningen på den breda änden av trekanterna.
4 Rulla ihop trekanterna till gifflar, börja från den breda sidan. Lägg gifflarna på plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt och låt jäsa i 30 minuter.
5 Sätt ugnen på 225 grader.
6 Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 10–12 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
7 Smält chokladen i skål över vattenbad. Ringla smält choklad över gifflarna och pudra över lite florsocker.

 

Recept: Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-03-30
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas