Mat & Dryck | Mat & dryck

Citron- och fläderlemonad

Favoritdryck som alltid är bra att ha på sommaren. Man kan variera lemonaden under året och blanda i slånbär eller äpple istället för fläder.

Publicerad 2009-06-26

citron-flaeder2 liter

3 citroner
1 1/2 hg strösocker
15 fläderblomsklasar
2 liter vatten
ev 1/2 rödbeta, för färgning

1. Tvätta citronerna noga. Skala av det yttersta gula skalet och pressa ur saften ur frukterna. Lägg skal, citronsaft, socker och blomklasar i en stor värmetålig skål. Koka upp vattnet och tillsätt det direkt. Rör om tills allt socker har lösts upp.
2. Låt drickan svalna helt. Sila av genom silduk och häll upp på flaskor eller frys in drickan.
3. För rosa lemonad: Skala rödbetshalvan och skär den i tunna skivor, lägg ner i den avsvalnade drickan och sila av när drickan fått önskad färg. Späd ut efter smak.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.