Citronkycklingburgare med sötpotatisstrips
Mat & Dryck
Foto Charlotte Gawell

Citronkycklingburgare med sötpotatisstrips

Burgarna innehåller spenat vilket ger dem lite extra järn och kalcium.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-05-28

Kycklingfärs passar bra till hamburgare, men det går även bra med lammfärs eller nötfärs. Även sötpotatis innehåller kalcium samt bra resistent stärkelse och betakaroten.

4 PORTIONER

BURGARE
400 g kycklingfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
kokosolja till stekning
5 dl färsk spenat
1 citron, juicen
havssalt

STRIPS
4–6 sötpotatisar
kokosolja, smält
1 nypa havssalt

TILL SERVERING
sallatsblad
skivad rödlök
guacamole
ev citronklyftor

BURGARE
1. Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i lite olja. Lägg i spenaten och stek tillsammans med löken.
2. Blanda med färsen. Tillsätt citronjuicen, salta och knåda ihop smeten så allt blandas väl.
3. Forma burgare och stek i olja ca 10 minuter per sida på låg värme.

STRIPS
1. Sätt ugnen på 120 grader.
2. Tvätta sötpotatisarna och skär till strips med skalet kvar. Lägg dem på ett bakplåtspapper och tillaga i ugnen i ca 30 minuter. Öppna ugnsluckan ett par gånger så att den fuktiga luften vädras ut.
3. Ta ut plåten, ringla lite olja över stripsen och vänd på dem. Höj värmen till 230 grader och kör klart tills de fått fin färg, ca 7–8 minuter.
4. Låt dem rinna av på hushållspapper. Salta före servering.
Servera burgare och strips med sallatsblad, lök, guacamole, sås och eventuellt citronklyftor.

Recept Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Charlotte Gawell

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-05-28
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur magasinet Senioren nummer 4 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Senioren och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.