Mat & Dryck | Mat

Citronpaj med rabarber

En klassiker som får en lite extra syrlig och somrigt god smak tack vare rabarbern.

Publicerad 2009-06-26

citron-rabarberpajCirka 8 bitar

Pajdeg
3 1/2 dl vetemjöl
150 g rumstempererat smör eller margarin
1 msk kallt vatten
1 msk potatismjöl

Fyllning
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl maizena majsstärkelse
2 dl skalad och strimlad rabarber
Saft och skal av 2 citroner
4 äggulor
30 g smör

Maräng
4 äggvitor
1 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunke och arbeta ihop en deg. Tryck ut i pajform, låt stå i kylen i cirka 20 minuter. Förgrädda sedan i 10 minuter.
2. Blanda vatten, socker, maizena, rabarber, citronsaft- och skal i en kastrull. Koka ett par minuter under omrörning. Ta av från värmen och rör ner äggulorna. Ställ tillbaka på värmen och sjud försiktigt under omrörning i några minuter. Klicka i smöret och låt krämen svalna något.
3. Vispa äggvitorna till marängen till ett fast skum, tillsätt sockret och fortsätt att vispa tills det blir en styv maräng.
4. Fördela krämen jämnt i pajskalet och toppa med marängen. Grädda i cirka 20 minuter eller tills marängen fått fin färg. Låt pajen svalna och ät den rumstempererad eller kylskåpskall.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.