Påskdryck – Det våras i vinrabatten
Mat & Dryck | VIN
Foto (gräsmattan) Colourbox

Påskdryck – Det våras i vinrabatten

I påsktider längtar vi efter laxen, lammet, ägget, sillen och – att starta grillen! Därför korkar vi livsnjutare upp det godaste till våren och påskbordets delikatesser.

Publicerad 2014-04-11

Svenska kyrkan satsar på hälsovågen och startar pilgrimsvandringar landet runt. Olika sträckor till fots eller på motorcykel (!) till Nidarosdomen i Trondheim.
Men då får man avstå från Pilgrimsölet från Jämtlands Bryggeri, perfekt till ägg och inlagda sillar. Vi som inte kör kan dricka:

SILLEN 
1384 Jämtlands Pilgrim Ale, 4,5 %, 25 kronor. Fyllig, maltig, inslag av kavring, torkad aprikos och markerad humleton som ger ölet stringens.

LAXEN
Rimmad, gravad, rökt, pocherad, inkokt, stekt, grillad? Feta fiskar trivs i sällskap av vita, torra, friska viner.
12419 Casal di Serra, Verdiccio, Marche, Italien 81 kronor. Torr, frisk, tropiskt fruktig och med grapefruktfrisk avslutning.

KYCKLING
Majskyckling från Bjärehalvön i Skåne, helst från småfarmare som använder ekologiskt foder. Ugnsbakad i lergryta.
2773 Briccotondo, Barbera, 2012, Piemonte, Italien 81 kronor. Mörka körsbär, plommon, harmonisk, fatig och örtig.

LAMM
Stek i ugn med rosmarin, inkokt med dillsås. Budgetvin! 6400 Down Under, Shiraz/Cabernet Sauvignon, 2013, Australien, 51 kr (!) Smakrik, fruktiga röda skogsbär, björnbär, svarta vinbär. Mycket innehåll för pengarna.

GRILLEN
Marinerad fläskkarré, entrecôte med rotfrukter. 6253 Penfolds Koonunga Hill, Shiraz/Cabernet Sauvignon, 91 kronor. Generösa fylliga toner av björnbär och mörka plommon. Lakritston och fatkaraktär.

Vårhälsningar!
Bengt Frithiofsson, vinskribent i Veteranen

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.