Enorm förändring i matutbudet sedan 1970-talet
Leva & uppleva | Mat & Dryck
Matetnolog Håkan Jönsson.

Enorm förändring i matutbudet sedan 1970-talet

Frukt- och grönsaksdisken är en ny värld och mejeriutbudet har ökat explosionsartat. Och varför äter vi mer kött och mindre fisk? Matetnologen Håkan Jönsson har jämfört dagens matutbud i affärerna med 1970-talet och det är en hisnande utveckling.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-09-15

I ett kortare klipp på Youtube tar Jönsson oss med på en vandring genom en livsmedelsbutik.

– Året om finns det frukt och grönsaker från hela världen. Nästan ingenting fanns utom mer än kanske vid jul om vi går tillbaka till 1970-talet, säger Jönsson.

Han berättar vidare att tvärtemot vad många tror så har köttkonsumtionen ökat de 30 senaste åren medan vi äter mindre fisk.

Men den absolut största förändringen hittar han vid mejeridisken.

– I slutet på 1960-talet fanns det tio olika mejeriprodukter och då var du ändå tvungen att räkna 3-decilitersstandardmjölken och 1-literstandardmjölken som två olika produkter. I dag finns det nånstans mellan 500 och 700 olika produkter beronde på hur man räknar, säger Jönsson.

Du hittar Youtube-klippet här.

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2020-09-15
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas