Färska pastaknyten med kronärtskocka, mandel och persilja
Mat & Dryck | Grönt
Foto Ulrika Pousette

Färska pastaknyten med kronärtskocka, mandel och persilja

Hemlagad pasta fylld med svamp och grönsaker serveras med en gräddig sås.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-04-25

4 portioner

Pastadeg
2 medelstora ägg
2 msk vatten
2 msk raps- eller olivolja
2 krm salt
2 dl durumvetemjöl (130 g)
2 dl vanligt vetemjöl (120 g)

Fyllning
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
200 g champinjoner
1 burk kronärtskockshjärtan i vatten (400 g)
raps- eller olivolja att steka i
en kruka persilja
2 dl mandelmjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk torkad dragon
2 krm svartpeppar, gärna nymald

Sås
1 knippe sparris eller broccoli i små buketter (ca 200 g)
200 g små tomater, t ex cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
0,5 dl vitt vin
1 msk grönsaksfond och lite peppar

Gott att ha till
parmesanost, peppar och lite persilja

1. Blanda ägg, vatten, olja, salt och mjöl till en smidig deg. Enklast i matberedare. Degen ska vara kladdig, men inte kletig. Tillsätt mer mjöl om den känns lös. Ställ i kylen i cirka en halvtimme.
2. Hacka lök och vitlök till fyllningen. Skala och tärna morötterna. Ansa svampen och skär i bitar. Skär kronärts-  kockorna i bitar.
3. Bryn löken i en stor stekpanna. Höj temperaturen och tillsätt morot och svamp. Låt fräsa en bra stund, tills svampens vätska dunstat. Tillsätt vitlök, kronärtskockor och eventuellt lite mer fett och låt fräsa en stund till.
4. Mixa slätt tillsammans med persilja. Rör ner mandelmjöl och smaka av med salt, dragon och peppar.
5. Dela pastadegen i fyra bitar. Ta ut till tunna plattor, enklast med en pastamaskin. Börja med den bredaste inställningen, vik degen och kör igenom den igen. Minska sedan successivt inställning. Avsluta med den smalaste.
6. Skär ut bitar i form av kvadrater eller ta ut cirklar, klicka på 1–2 tsk fyllning, lägg ihop, pressa ut luft och foga samman kanterna. Om de inte vill fästa, fukta med lite vatten. Lägg knytena på lätt mjölat bakplåtspapper.
7. Skölj och skär tomat och sparris i bitar. Ta bort de nedersta träiga centimetrarna på sparrisen. Hacka vitlöken.
8. Fräs sparris och vitlök i en stor panna. Tillsätt tomaterna. Slå över grädde och vin och låt koka upp. Smaka av med grönsaksfond och peppar.
9. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Koka pastakuddarna ett par minuter, tills de flyter upp till ytan. Häll av i durkslag och ringla över olja, så att de inte klibbar ihop.
10. Vänd ner pastakuddarna i gräddsåsen och servera bums.

 

Recept: Sara Ask och Lisa Bjärbo

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-04-25
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas