Fikonlimpa
Mat & Dryck
Foto Björn Tesch

Fikonlimpa

Publicerad 2008-12-08

1 bröd

För alla som tycker att engelsk fruktkaka är i sötaste laget kommer här en julig variant på filmjölkslimpa.

2 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
15 torkade fikon
2 dl hasselnötter
¾ dl ljus sirap
4 dl filmjölk

1. Smörj en avlång form på 1 1/2 liter, eller täck insidan av formen med bakplåtspapper.
2. Blanda mjölsorterna med salt och bikarbonat.
3. Ta bort stjälkarna från fikonen och hacka dem grovt. Rör ned fikon och nötter i mjölblandningen.
4. Rör ihop sirap och filmjölk och blanda med mjölet till en kladdig smet.
5. Klicka ut smeten i formen och släta till ovansidan. Grädda i nederdelen av ugnen i 175 grader i cirka 1 timme.
Låt brödet svalna något innan det skärs upp i tunna skivor.

Text: Malin Ottosson

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.