Grönt och skönt är Klaus melodi
Mat & Dryck
Foto Björn Tesch

Grönt och skönt är Klaus melodi

Klaus Pontvik är en entreprenör och kulturprofil som vill göra världen lite bättre, särskilt i Uppsala. Förutom restaurangen Ekocaféet kök & bar driver han också delikatessbutik med lokal mat och ett bageri med ekologiskt surdegsbröd.

Publicerad 2009-10-12

– Grunden för mig är samhällsnytta och njutning på samma gång, säger Klaus.
Mitt i centrala Uppsala ligger den hemtrevliga lilla kvarterskrogen Ekocaféet kök & bar. Väggarna är rustika i tegel och målad betong. Ovanför den plåtklädda disken hänger vinglas upp och ned och ger en hemtrevlig barkänsla.
Dagens lunchmeny finns uppskriven på en griffeltavla: Pasta med kantarellsås, Grillspett med kalkon och Burritos med fetaost och mangold.

Maten är till stor del ekologisk och i huvudsak vegetarisk med inslag av kött. Klaus vill laga mat av bra kvalitet och klimatsmart, därför blir det så mycket lokala råvaror som möjligt. Klaus har själv en bakgrund som jordbrukare och är utbildad agronom. Han har också arbetat med miljöfrågor bland annat på KRAV.
– Jag har under alla år strävat efter att restaurangen ska vara en avslappnad miljö där alla ska kunna trivas, säger han. Det finns så ont om naturliga mötesplatser och det är stimulerande att blanda olika sorters människor. Svenska och utländska, fattiga och rika, gamla och unga och så vidare.

Rena råvaror
Maten beskriver han som internationell med lokala råvaror. Det går inte att ta miste på ett drag av Spanien eller Latinamerika. Det talas spanska i köket och restaurangens kvällsmeny består av tapas. Men Klaus som från början kommer från Uruguay tycker att han själv främst inspireras av italiensk mat med rena råvaror och mycket grönsaker.
Den lilla restaurangen har bara 40-50 platser men Klaus vill inte utöka.
–Jag vill ha kontakt med gästerna, säger han.
Och det märks. Trots att vi är på besök mitt i lunchrusningen har Klaus tid att hälsa på alla lunchgäster. Flera verkar vara stamgäster och han småpratar lite extra med några nya gäster som just flyttat till Uppsala för att studera.

Klaus beskriver sig själv som en ”doer”, en entreprenörstyp som får saker och ting att hända.
– Jag har massor av idéer som jag vill förverkliga, säger han.
Entreprenörsandan har hittills lett till att han i elva år har drivit Ekocaféet som dessutom fungerar som kulturmötesplats. Omkring hundra kulturkvällar har arrangerats på Ecokaféet under senaste året med jazzband, trubadurer och poesi.
Författaren Håkan Nesser har bland andra framträtt här, liksom skådespelaren Sven Wollter, poeten Bob Hansson och konstnären Carl Johan De Geer. Klaus Pontvik gillar själv att spela gitarr och hans gitarraftnar på Ecokaféet har nu vuxit till en internationell Gitarrfestival som hålls i Uppsala konserthus varje år.

Hans nyaste påhitt är By ekologiska bageri i Harbo fyra mil från Uppsala.
– Bra bröd är en mänsklig rättighet, säger Klaus. Trots att vi startade i våras säljer vi redan till ett 60-tal butiker. Jag tror att det finns ett behov av bra surdegsbröd utan tillsatser som är njutbart, nyttigt och lokalt.
Vad blir då nästa projekt?
– Nja, man måste ju hinna leva också, säger Klaus och berättar om sin älskade fru Luz Paula och sonen Emilliano som är 3,5 och pappas ögonsten, innan han går iväg för att röra ner mer ost i kantarellsåsen.

Text: Malin Ottosson
Foto:  Björn Tesch


 

 

 

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas