Grön- och svartkålspaj med purjolök och chili
Mat & Dryck

Grön- och svartkålspaj med purjolök och chili

Tinas enkla och goda grön - och svartkålspaj med smak av purjolök och chili. Pajdegen behöver inte förgräddas.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-02-07

4 portioner

Pajdeg (som inte behöver förgräddas)
50 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
en halv tsk salt

Fyllning
200 g plockad grönkål
200 g plockad svartkål
en halv röd chili
en halv purjolök
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
smör och olja till stekning
salt och peppar
250 g mascarpone

Äggstanning
2 dl mjölk
2 ägg
salt och peppar ur kvarn

 

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen med fingrarna i en bunke. Tryck ut degen i en pajform och ställ åt sidan.
3. Skölj och ansa kålen och skär bort mittnerven.
4. Skala vitlöken. Dela purjolöken. Finhacka chili, purjolök och vitlök och fräs sedan hacket i lite smör och olja en stund.
5. Tillsätt grönkål, svartkål och spiskummin och låt fräsa i cirka 5 minuter.
6. Lägg kålblandningen i pajskalet och klicka mascarpone över alltihop.
7. Vispa ihop mjölk och ägg till äggstanningen och smaksätt med salt och peppar.
8. Häll den över kålen och baka i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.

Recept: Tina Nordström
Foto: Lennart Weibull

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-02-07
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.