Grov tartar på lax, pepparrot, äpple, gurka och forellrom
Foto: Peter Backman
Recept | Recept

Grov tartar på lax, pepparrot, äpple, gurka och forellrom

Årets Nationalrätt 2008

Publicerad 2008-11-27

Recept: Mathias Dahlgren, Grand Hõtels restaurang Mathias Dahlgren
(vi har förenklat med färdigrimmad lax)

4 portioner

600 g rimmad lax
200 g färsk gurka, skalad och skuren i kuber
100 g grönt, syrligt äpple, skalad, urkärnad och skuren i kuber
1 dl gräddfil (3 dl gräddfil som fått rinna av över natten och reducerats till 1 dl)
1 dl majonnäs
riven pepparrot (Winborgs på tub)
salt och peppar
1 msk Dijonsenap, utspädd med 1 msk vatten
rågbröd av surdeg, skuret i tunna skivor och torkat i ugn till knaprig konsistens
1 litet knippa gräslök, fint skuren
toppar av dill
4 tsk forellrom
svartpeppar, nymald
Gourmetsalt (i kristaller)

1 Skär laxen i kuber.
2 Blanda gräddfilen och majonnäsen. Smaka av med pepparrot, salt och nymald peppar.
3 Stryk botten på fyra tallrikar med den smaksatta gräddfilen.
4 Arrangera lax, gurka och äpple över gräddfilen.
5 Droppa Dijonsenap över laxen.
6 Arrangera gräslök, dill och forellrom över.
7 Bryt bitar av rågbrödet och toppa med det.
8 Krydda med svartpeppar från kvarnen, och saltkristaller.

Serveringstips:
Nykokt färskpotatis är gott som tillbehör och om man vill göra anrättningen matigare.
Tvätta och koka potatisen med salt och ett par krondillskronor och servera sedan den nykokta potatisen i skål, toppad med färsk dill.

(2007  firades tioårsjubileum med tillbakablickar. Ingen ny nationalrätt korades)

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas