Helgernas goda drycker
Mat & Dryck | Jul

Helgernas goda drycker

Jul är god mat och några rofyllda dagar. Vilka drycker ska man servera till den goda maten? Sommelier Susanne Berglund Krantz ger sina bästa tips.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-12-22

Efter långpromenaden:

Rykande het glögg med nötter och russin smakar bra vid den tända adventsljusstaken. Tomtemors starkvinsglögg är klassisk med julkryddighet, sötma och pomeransfruktighet. Passar bra till pepparkakor.
Tomtemors Starkvinsglögg, nr 32633, 105 kr (75 cl)

 

 

Sillarna:

Traditionsenligt startar julbordet med sill. Öl och snaps är oöverträffade följeslagare här. Tre olika sorters öl för att passa allas smaker!
1. God lager med medelstor beska är Melleruds Utmärkta Pilsner med läskande och maltig smak.
Melleruds Utmärkta Pilsner, nr 1253, 15 kr (33 cl)
2. Om man gillar överjäst öl är Lagunitas Holiday Ale en typisk sådan.
Lagunitas Holiday Ale, nr 11312, 29 kr (35,5 cl)
3. För den som föredrar mörk, mustig öl är St Peters Winter Ale ett strålande alternativ.
St Peters Winter Ale, nr 11331, 32 kr (50 cl)

Önskas snaps till sillen är Reimersholms Svenska nubbar en trevlig variant med tio flaskor à 5 centiliter. Lägg dem på is i en skål och låt var och en välja sin favorit.
Reimersholms Svenska Nubbar, nr 180, 244 kr (50 cl)

 

 

Laxarna:

Vitt vin till laxen är hur gott som helst, men fiskens tillagning får styra valet. Till kallrökt lax passar ett torrt, vitt vin av druvan riesling allra bäst. Georg Breuer Riesling Sauvage från Rheingau i Tyskland, är torrt, friskt och citrusfruktigt.
2019 Georg Breuer Riesling Sauvage, nr 5899, 129 kr (75 cl)

Om laxen är gravad och serveras med hovmästarsås passar ett vin med aning restsötma bättre. Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett från Pfalz är stenfruktigt och blommigt.
2019 Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett, nr 5901, 79 kr (75 cl)

Varmrökt lax kräver ett smakrikt vin. Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve från Alsace i Frankrike har en liten restsötma och är fylligt och aromatiskt.
2019 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve, nr 5244, 109 kr (75 cl)

 

Skinkan och det småvarma:

Till skinkan fungerar ett lätt rött vin. Louis Jadot Couvent des Jacobins av druvan pinot noir är kryddig och örtig.
2018 Louis Jadot Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge, nr5283, 159 kr (75 cl)

Ostarna och juldesserten:

Vad passar bättre till julostarna än ett riktigt gott portvin? Sötma, julkryddighet och chokladinslag gör vinet till en himmelsk upplevelse med osten. Grahams Late Bottled Vintage har alla dessa karaktärer av fikon, russin, lakrits och julkryddor.Gott även till desserten.
2015 Grahams Late Bottled Vintage (druvorna skördades 2015 men vinet är inte en Vintage!) nr 8000, 159 kr (75 cl)

NYÅRET:

Champagne är perfekt även till nyårsaftonens aperitif kombinerat med potatischips, löjrom och crème fraîche. Önskas bubbel till 12-slaget rekommenderas smakrik champagne.
Bollinger Special Cuvée Brut är smakrik, frisk, fruktig och brödig med toner av röda äpplen, kex och citrus.
Bollinger Special Cuvée Brut, nr 7418, 499 kr (75 cl)

Ett prisvärt alternativ är det mousserande vinet Pongrász Brut från Sydafrika.
Smakrikt, rund, citrusfruktigt och äppligt med toner av halm och rostat bröd.
Pongrász Brut, nr 7628, 120 kr (75 cl)

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-12-22
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas