Mat & Dryck

Hemligheter på butikshyllan

Publicerad 2008-07-28

Bakom de snygga förpackningarna på färdigmaten döljer sig enorma mängder tillsatsämnen. Och bakom det småfula omslaget till Den hemlige kocken döljer sig en inblick i den livsmedelsindustri som ligger bakom dessa tillsatser.

Efter att ha sträckläst Den hemlige kocken får jag erkänna att den överträffar mina förväntningar. Jag är visserligen inte särskilt förtjust i den närmast föraktfulla ton bokens författare, journalisten Mats-Eric Nilsson, kan lägga sig till med när han talar om vanliga människor som inte begriper bättre än att handla på storköp och äta snabbmat, och som dessutom är dumma nog att tycka det är gott. Hans tendens att fördöma exakt alla tillsatser och all bearbetning av maten kan dessutom kännas väl tillspetsad, och det är med viss skepsis jag läser kapitlet om ”Chinese restaurant syndrome”.

Jag drar heller inte chockat efter andan när författaren ”avslöjar” att färskpressad apelsinjos på tetra inte är färsk, att smörgåsskinkan är fullpumpad med vatten eller att light-grädden innehåller förtjockningsmedel. Jag förväntar mig nämligen inget annat.
Och det är där det otäcka i situationen slår mig.

I Den hemlige kocken tar Mats-Eric Nilsson upp sådant som matfusk genom historien, forskarnas okunskap om hur kombinationen av olika tillsatsämnen kan påverka oss, sockrets utbredning i den amerikanska vardagsmaten från sent 1700-tal till idag, hur ”majonnäs” kan framställas billigt, utan vare sig fett eller äggulor och hur livsmedelsföretagen gör allt de kan för att öka produkternas livslängder så de ska kunna ligga länge i butiken.

Ett kapitel handlar om konservindustrin och det är ett ganska fantastiskt citat som återges i en konservfrämjande kokbok från femtiotalet. Kanske någon av Veteranens läsare minns den?:
”Enär en helkonserv alltid varit upphettad, får stekta rätter, t ex köttbullar, kotletter och annat stekt kött på burk, en något annan karaktär än samma rätter hemlagade – de verkar vara kokta, vilket de ju också är. Det betyder inte, att de ej kan vara lika goda, de är bara något annorlunda, och det är ganska mycket en vanesak, vilket man tycker bäst om.”

Idag känns citatet långt borta. Men dagens barnmatstillverkare skickar faktiskt ut reklamblad till föräldrar med exakt samma argument som då: Burkbarnmaten är lagad under mycket kontrollerade former och innehåller garanterat alla nödvändiga näringsämnen på ett sätt som sällan är fallet med hemlagad mat.

Bäst med Den hemlige kocken är att den underlättar för konsumenter att kontrollera tillsatsernas E-nummer och tolka innehållsförteckningar, och att den tipsar om var man hittar bra alternativ.
I slutet av boken finns tabeller med alla tillåtna E-nummer och vad de står för, scheman över vilka inhemska produkter som finns vilken säsong och en uppräkning av producenter som säljer ekologiska och närproducerade varor.

Veteranen.se har tidigare skrivit om Camilla Sparrings initiativ Matupproret, där hon kämpar för närproducerad mat utan tillsatser till barn och äldre i kommunerna. Mats-Eric Nilssons bok ger ännu fler anledningar att skriva på hennes namninsamling.

Text: Frida Johansson

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas