Mat & Dryck

Laxtartar med rosépeppar i gurkskål

Servera laxtartar i gurkskålar på buffén eller som mingelmat.

Publicerad 2010-04-08

LaxtartarEn vårlig rätt som tillfredsställer suget efter krispigt, grönt och friskt. Servera tartaren i gurkskålar på buffén eller som mingelmat. Vill du ha den som förrätt formar du tartaren till en cylinder på tallriken och toppar med fintärnad gurka. Passar bra till påsk, men fyller sin plats även i andra middagssammanhang.

8-10 små eller 4 lite större förrätter

2 små, raka gurkor
200 g laxfilé
1 rödlök
10 syltlökar
1 litet knippe gräslök
2 msk kapris
1 msk dijonsenap
1 tsk rosépeppar
salt och svartpeppar
1 citron

1. Skär av ändarna på gurkorna och skala dem grovt. Skär dem i 5 centimeter tjocka stubbar och gröp ur dem till skålar. Låt dem torka upp-och- nervända på hushållspapper.
2. Tärna laxen och hacka röd-, sylt- och gräslök samt kapris fint.
3. Blanda allt med dijonsenap, smulad rosépeppar och saften från en citron. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Fyll gurkskålarna med tartaren och toppa med lite strimlad lök.

Text/recept Anna Henning Moberg

Foto Linda Prieditis

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.