Mat & Dryck | recept

Mandeltårta med kolakräm och bär

Tårta skapar ett festligt tillfälle i sig själv. Den här tårtan går utmärkt att förbereda en dag innan. Lägg bara på grädden och bären strax innan den ska serveras.

Publicerad 2009-03-31

Botten
200 g mandelmjöl
4 äggvitor
1 dl socker

Kolakräm
75 g smör
1 dl grädde
1 dl socker
4 äggulor
1 vaniljstång

Garnering
2 dl grädde
färska bär
rostade mandelspån

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner mandelmjöl och socker. Hittar du inte mandelmjöl kan du mixa mandel. Häll smeten i en smord springform och grädda i cirka 30 minuter. Tag ut och låt svalna.
2. Blanda smör, grädde, socker och äggulor i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången, och tillsätt. Låt allt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat. Häll över i en skål och låt svalna.
3. Vispa upp grädde. Bred kolakrämen på mandelbottnen och ett lager grädde ovanpå. Garnera med färska bär och rostade mandelspån.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.