Mat för hjärtat
Foto Bianca Brandon-Cox
Recept | Recept

Mat för hjärtat

Det finns mycket vi själva kan göra för vår hjärthälsa. Kosten är förstås viktig. I boken Hjärtvänlig mat finns massor av enkla recept på god mat som skyddar det viktigaste vi har – hjärtat.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-11-17

Gun-Marie Nachtnebel står bakom boken Hjärtvänlig mat.
Hur viktigt är maten egentligen, för hjärtats välbefinnande?
– Kosten påverkar oss mer än vi tror. Men det är en helhet förstås, så även vår livsstil betyder mycket. Att man äter bra, rör på sig, inte stressar och sover gott är viktigt för hjärtat. Min mamma gick bort i hjärt- och kärlsjukdom för fjorton år sedan, och det var då jag började tänka att man kanske kan göra något för att hjälpa alla som ligger i riskzonen. Var tredje svensk drabbas, och man vet att livsstilen har betydelse.
Vad är viktigast att tänka på när det gäller maten?
– Medelhavskost och vegetarisk mat är bra för hjärtat. Det betyder mycket grönsaker och olivolja, som är skyddande för hjärta och kärl. Man ska äta en varierad kost, nötter och frön får gärna ingå. Särskilt valnötter innehåller en fettsyra kroppen inte själv kan tillverka. Ägg kan man äta ett om dagen utan att få högt kolesterolvärde, men mjöl och potatis ska man dra ned på för att skydda hjärtat.Och man ska hellre välja fågel och fisk än kött och charkprodukter. Kyckling innehåller enkelomättat fett och det är ett fett som man vet är bra för att inte få högt kolesterolvärde.

Intervju: Ulrika Palmcrantz

 

5 recept på hjärtvänlig mat

Recept: Gun-Marie Nachtnebel och Annika Tidehorn
Foto Bianca Brandon-Cox

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-11-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas